Anoniem donorschap: het recht om je ouders te kennen

Advies

Donoren van ei- of zaadcellen worden niet als ‘ouders’ beschouwd maar hebben wel te maken met de afstamming van een kind. Deze technieken ontwikkelen zich steeds verder. Daardoor wordt ook de discussie ingewikkelder rond het recht op afstammingsinformatie van een minderjarige.

Welke vragen hebben kinderen daarover? Welke begeleiding hebben ze nodig? Tegenover dit recht staat het recht van de donor om anoniem te blijven. Deze rechten moeten we afwegen tegenover elkaar. Het kind moet onder bepaalde voorwaarden gegevens kunnen inzien van de donor. Maar de donor krijgt daardoor nog geen ouderlijke rechten of verplichtingen.

Bezorgd

Dit advies bezorgden we aan de Volksvertegenwoordigers van het Federaal Parlement en aan de leden van de Werkgroep Bio-ethiek.

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.