Leerlinggegevens overdragen als kinderen van school veranderen?

Advies

Op 10 juni 2015 bespreekt het Vlaams Parlement tijdens de plenaire vergadering het Ontwerpdecreet ODXXV.

In de aanloop naar de bespreking was er veel aandacht voor het amendement bij ODXXV dat stelt dat wanneer leerlingen van school veranderen het verslag voor buitengewoon onderwijs of het gemoti­veerd verslag voor geïntegreerd onderwijs verplicht naar de nieuwe school wordt overgedragen.

Verschillende organisaties spraken het Kinderrechtencommissariaat daarover aan en vroegen ons standpunt vanuit kinderrechten.

Het Kinderrechtencommissariaat oordeelt dat vanuit het belang van de leerling er zowel voor- als nadelen zijn van het verplicht overdragen van het verslag. Het belangrijkste is dat het verslag kwalitatief goed is en dat de leerling en ouders daarbij procesmatig en nauw betrokken en gehoord werden.

We maken ons meer zorgen over de bepaling in artikel II.4 van het ontwerpdecreet ODXXV omdat de school hier geen actieve informatieplicht toegekend krijgt richting leerlingen en ouders. Wanneer de school gegevens wil overdragen, moet ze volgens ons de ouders hierover tijdig informeren en zeggen over welke gegevens het zal gaan. Het lijkt ons zinvol om de informatieplicht van de school sterker te verankeren in het decreet. Het Kinderrechtencommissariaat doet daartoe een voorstel in dit advies.

Bezorgd

We bezorgden dit advies op 5 juni 2015 aan alle Vlaamse volksvertegenwoordigers van het Vlaams Parlement en de bevoegde minister.

Contactpersoon

Recente adviezen

Advies
-

Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Van eind augustus 2023 tot begin december 2023 kreeg het Kinderrechtencommissariaat dubbel zo veel klachten als in de voorbije jaren over een heel schooljaar. De klachten die ons bereiken, tonen eens te meer aan dat structurele oplossingen nodig zijn.
Lees meer Lees meer
Advies
-

Garandeer gezonde schoolmaaltijden voor elk kind

Leerkrachten en schooldirecties in Vlaanderen kaarten al jaren aan dat kinderen met honger op school zitten. We vragen een Vlaams beleid dat scholen ondersteunt, van kleuter- tot secundair onderwijs, om leerlingen minstens 4 keer per week een kosteloze of betaalbare …
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.