Main content

Privacy- en cookiebeleid

Het Kinderrechtencommissariaat hecht veel belang aan de bescherming van uw privacy. In deze Privacy- en cookiestatement informeren we u over cookies op onze website, wat er met uw gegevens gebeurt en welke rechten u hebt.

Het Kinderrechtencommissariaat probeert u zoveel mogelijk zelf de controle te geven over het beheer van uw persoonlijke informatie, overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016 (EU) 2016/679, de e-Privacyrichtlijn van 12 juli 2002 en art. 129 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.
Het Kinderrechtencommissariaat waakt erover dat de wetten betreffende de bescherming van het privéleven en het telecommunicatiegeheim worden gerespecteerd.

Persoonsgegevens en IP-adres

Als u gewoon surft op kinderrechtencommissariaat.be, verzamelen wij geen identificatiegegevens zoals uw naam of adres, via een cookie of op een andere wijze.

Net zoals bij alle andere sites die u bezoekt, geeft uw internetprovider uw IP-adres wel door aan onze server. De server is de plaats waar onze internetsite ‘staat’. Via uw IP-adres komen we te weten welke pagina's u op onze site bezocht, hoelang u daar bleef en welke documenten u downloadde. Dat is voor ons handig. Zo weten we welke pagina's we best vernieuwen en welke pagina's misschien niet goed vindbaar zijn. Kortom dit is belangrijk om onze site af te stemmen op uw behoeften.

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een reeks van getallen die een website of computer op het internet aanduidt. Als u surft wordt u dus niet herkend met uw naam bijvoorbeeld Bruno, maar wel aan de hand van een reeks getallen. Niemand weet of u dat bent of bijvoorbeeld een ander familielid of vriend.

U kiest zelf wanneer u persoonlijke gegevens vrijgeeft

Persoonsgegevens worden nooit ingezameld tenzij u ze zelf doorgeeft. Als u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief of RSS, een bestelling plaatst, ons contactformulier gebruikt of ons mailt (kinderrechten@vlaamsparlement.be) geeft u informatie vrij.

We bewaren persoonsgegevens in drie geïnformatiseerde bestanden. Het hangt af van waarvoor u ons contacteerde in welk soort bestand we uw gegevens bewaren.

  • Algemeen adressenbestand: om activiteiten van het Kinderrechtencommissariaat aan te kondigen.
  • Vragen- en klachtenbestand: persoonsgegevens die nodig zijn om uw vraag, klacht of suggestie te behandelen en op te volgen.
  • Abonneebestand van de nieuwsbrief: om de nieuwsbrief te verzenden.

Uw gegevens blijven strikt vertrouwelijk en worden niet verkocht, uitgeleend of verhuurd of op enige andere wijze bekend gemaakt aan derden.

Cookies op onze site

Wat is een cookie?

Een cookie is een klein tekstbestand dat tijdens uw bezoek aan een website op de harde schijf van bijvoorbeeld uw computer, tablet of smartphone wordt geplaatst. In dat tekstbestand zit informatie die bij een later bezoek herkend kan worden door deze website.

Cookies kunnen geplaatst worden door de server van de website die u bezoekt of door partners waarmee deze website samenwerkt. Cookies lezen enkel de informatie die door de cookies zelf wordt geplaatst. De cookies hebben geen toegang tot andere informatie. Er worden in dit proces geen persoonsgegevens opgeslagen en de verzamelde gegevens worden alleen gebruikt in de totale dataverzameling. Een cookie bevat meestal de naam van de server die de cookie geplaatst heeft, een vervaldatum en een unieke cijfercode. Cookies helpen om de website beter af te stemmen op de wensen en de voorkeuren van de bezoekers. De cookies op onze website kunnen uw toestel of bestanden niet beschadigen.

Soorten cookies

First-party en Third party cookies

Naast de cookies die we zelf plaatsen (First-party cookies), worden er via de website ook cookies van derde partijen (Third-party cookies) geplaatst op uw computer, tablet of smartphone. Dat zijn indirecte cookies die worden gemaakt of verzonden door een derde partij tijdens uw bezoek aan een webpagina van het Kinderrechtencommissariaat. Denk bijvoorbeeld aan cookies afkomstig van Google, Twitter en Facebook. Daar heeft het Kinderrechtencommissariaat geen controle of zeggenschap over het gebruik van deze cookies en/of het gebruik dat de derde partijen maken van de door middel van de cookies verzamelde informatie. Op het gebruik van die verzamelde gegevens zijn voorwaarden van de derde partijen van toepassing.

Session cookies, permanente cookies, functionele cookies en targetting of advertising cookies

  • Session cookies bevatten informatie die door de website naar uw browser gestuurd worden, zodat uw browser wordt herkend.
  • Permanente cookies zorgen er voor dat bezoekers van de website kunnen geïdentificeerd worden bij herhaalde bezoeken aan de website.
  • Onmisbare cookies zijn nodig om gebruik te kunnen maken van de website en alle onderdelen te kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld navigatie op de website. 
  • Functionele cookies zijn  er om het functioneren van de website te vergemakkelijken en er voor zorgen dat u een meer gepersonaliseerde surfervaring krijgt. 
  • Performantie cookies: we gebruiken performantiecookies om informatie te verzamelen over het gebruik van de bezoekers van de website met als doel de inhoud van de website te verbeteren, te optimaliseren, efficiënter te maken. Enkele voorbeelden: bezoekers tellen, populairste webpagina’s oplijsten …
  • Targeting of advertising cookies: deze cookies volgen (het surfgedrag van) bezoekers op om klant- of gebruikersprofielen samen te stellen. Die profielen worden meestal gebruikt om relevante en gepersonaliseerde advertenties te tonen die overeenkomen met de interesses van de bijhorende gebruikers. Bovendien worden ze gebruikt om de doeltreffendheid van advertentiecampagnes te meten en om marktanalyses uit te voeren.

Google Analytics

Kinderrechtencommissariaat.be gebruikt Google Analytics, een programma dat ons vertelt hoeveel bezoekers we krijgen en welke pagina's populair zijn. Google Analytics plaatst een permanente cookie op uw computer, tablet of smartphone. Google Analytics analyseert deze gegevens en de resultaten kan het Kinderrechtencommissariaat bekijken.

Google kan deze informatie aan derden verstrekken als zij daartoe wettelijk gehouden is en/of als derden de informatie namens Google verwerken. Google kan de informatie wel of niet gebruiken voor andere Google diensten. Wij hebben daar geen invloed op.

Social plug ins

Kinderrechtencommissariaat.be gebruikt ook cookies en scripts van derden zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, RSS, YouTube en Google+ om sociale media integratie mogelijk te maken. Zo kan u informatie delen, aanbevelen, reageren of filmpjes bekijken op onze website. Dat gebeurt met behulp van wat men ‘social plug ins’ noemt.
Via de social plug ins worden door derde partijen cookies (third party cookies) op uw computer, tablet of smartphone geplaatst. Dat kunnen cookies zijn bedoeld om uw gebruikservaring te optimaliseren, maar er kunnen ook tracking cookies worden geplaatst om uw surfgedrag over meerdere websites te volgen en een profiel van je surfgedrag op te bouwen.

Nieuwsbrief en cookies

Het Kinderrechtencommissariaat gebruikt voor het beheren van e-maillijsten en het versturen van nieuwsbrieven de diensten van Mailchimp. Mailchimp bewaart e-mailadressen van personen die zich inschreven op onze nieuwsbrief.

Bij het aan- en afmelden voor de nieuwsbrief plaatst Mailchimp een sessiecookie op je computer. Daarnaast plaatst Mailchimp een cookie als je op een link in een nieuwsbrief klikt. Deze cookies worden automatisch verwijderd, zodra je je browser afsluit.
Mailchimp gebruikt web-beacons. Dat zijn kleine transparante afbeeldingen die in een e-mail worden verstuurd en alleen registreren of een e-mail gelezen is.

Uw recht op verwijdering, inzage en rechtzetting: u kunt te allen tijde zelf uw e-mailadres uit ons bestand verwijderen via de link in de nieuwsbrief.

Meer informatie over het privacybeleid van Mailchimp: https://mailchimp.com/legal/privacy/ en de voorwaarden https://mailchimp.com/legal/terms/

Welke ‘cookies’ worden op deze website gebruikt?

Hieronder geven we u een uitvoerige beschrijving van de gebruikte cookies op deze website. We trachten de cookies tot een minimum te herleiden. Daarvoor voeren we regelmatig scans uit.

Cookie _ga

Deze cookie van Google Analytics registreert (anonieme) gegevens over hoe u onze site bezoekt, om statistieken op te maken over het gebruik  van onze website. Zo kunnen we onze website verbeteren en het gebruiksgemak verhogen. Deze cookie bevat geen gebruikersinformatie en kunnen we nooit herleiden naar uw persoon.
Meer info over Google Analytics en de Google Privacyverklaring.
Geplaatst door kinderrechtencommissariaat.be
Duur: 2 jaar       

Cookie _gat

Deze cookie wordt gebruikt door Google Analytics om het gebruikersbezoek te meten. Bevat geen gebruikersinformatie. Wordt gebruikt om het aantal berichten naar google te beperken.
Geplaatst door kinderrechtencommissariaat.be
Duur: 1dag

Cookie _utmz

Ook deze cookie wordt gebruikt door Google Analytics en geeft ons informatie over hoe u op onze site kwam (bijvoorbeeld vanaf een andere website of zoekmachine).
Geplaatst door kinderrechtencommissariaat.be
Duur: 6 maanden na instelling/update 

Cookie  has_js

Deze cookie wordt gebruikt om na te gaan of JavaScript is ingeschakeld in uw browser en dient enkel om het gebruiksgemak te vergroten op onze website.
Geplaatst door kinderrechtencommissariaat.be
Duur: 1 sessie

Cookie cookie_agreed

Deze cookie wordt gebruikt om uw keuze om al dan niet akkoord te gaan met onze cookiestatement, bij te houden.
Geplaatst door kinderrechtencommissariaat.be
Duur: 3 maand

Cookie ebl_shop_cart_content 

Deze cookie wordt geplaatst als u een publicatie bestelt.
Geplaatst door kinderrechtencommissariaat.be
Duur: 1 sessie

Cookie mus

Deze cookie van AddThis laat toe om content gemakkelijk te delen op sociale platformen.
Geplaatst door addthis.com
Duur: 2 jaar

Cookie uid        

Deze cookie van AddThis bevat een uniek machine gegenereerd user ID. AddThis gebruikt dit ID zodat gebruikers content kunnen delen en om gedetailleerde statistieken bij te houden (welke gedeeld worden). 
Geplaatst door addthis.com
Duur: 2 jaar

Cookie vc

Deze cookie van AddThis laat toe om content gemakkelijk te delen op sociale platformen.
Geplaatst door addthis.com
Duur: 2 jaar

Cookie PREF

Deze 'Voorkeur Cookie' van Google bevat een unieke sleutel die een aantal gebruikersvoorkeuren onthoudt.
Geplaatst door YouTube
Duur: 2 jaar

Cookie VISITOR_INFO1_LIVE

Deze technische cookie van YouTube dient om de bandbreedte te bepalen.
Geplaatst door YouTube
Duur: 9 maand

Cookie YSC

Deze cookie van YouTube wordt door de videoservice van YouTube ingesteld op pagina's met embedded YouTube-video's. Het bepaalt per gebruiker welke video's deze gebruiker gezien heeft.
Geplaatst door YouTube
Duur: Sessie

Cookies verwijderen of instellingen beheren

U kunt de installatie van cookies weigeren, of uw cookie-instellingen beheren in uw browser.
Houd er wel rekening mee dat het verwijderen van cookies tot gevolg kan hebben dat bepaalde onderdelen van de website niet of niet goed meer werken.

U kunt binnen de verschillende internet browsers de verschillende types cookies verwijderen voor Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari en Opera.

Privacyrechten uitoefenen

U hebt steeds het recht om uw gegevens in te kijken, fouten te verbeteren of uw gegevens te laten verwijderen uit ons bestand. Deze rechten staan omschreven in de Privacywet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Voor het inkijken, corrigeren of verwijderen van uw gegevens kunt u terecht bij:

Privacyrechten uitoefenen

U hebt steeds het recht om uw gegevens in te kijken, fouten te verbeteren of uw gegevens te laten verwijderen uit ons bestand. Deze rechten staan omschreven in de Privacywet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. 

Voor het inkijken, corrigeren of verwijderen van uw gegevens kunt u terecht bij:

Kinderrechtencommissariaat
Bruno Vanobbergen
Leuvenseweg 86
1000 Brussel
kinderrechten@vlaamsparlement.be
Tel: 02/552.98.00
Fax: 02/552.98.01

U kunt voor dit verzoek of voor andere vragen, opmerkingen of klachten ook altijd terecht bij onze consulent informatieveiligheid:
Chris De Vuyst,
Vlaams Parlement 
1011 Brussel
gegevensbescherming@kinderrechten.be
Tel: 0492 15 44 11

Meer info over de privacywet

Voor meer algemene informatie kunt ook steeds terecht bij de Gegevensbeschermingsautoriteit
Drukpersstraat 35, 1000 Brussel
Tel: +32 (0)2 274 48 00
Fax: 32 (0)2 274 48 35
contact@apd-gba.be
https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/

Meer info over de privacywet

Voor meer algemene informatie kunt ook steeds terecht bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer/Gegevensbeschermingsautoriteit
Drukpersstraat 35, 1000 Brussel
t: 02 274 48 00  -  02 274 48 35
commission@privacycommission.be
www.privacycommission.be