Main content

Persberichten en opiniestukken

Het Kinderrechtencommissariaat stuurt persberichten en schrijft opiniestukken om aandacht te vragen voor thema's die kinderen en jongeren raken. Ook eigen acties sturen we onder de vorm van persberichten de wereld in. 

Persbericht
P
15.06.2018

U kan de persmap vinden op:  https://bit.ly/2yaUkO9
Op 15 juni laden we daar ook enkele foto’s op rond 13u en een tweede keer rond 18u. U kan deze foto’s vrij gebruiken voor uw communicatie in het kader van Kind in alle staten.
We vragen u wel om ©Kinderrechtencommissariaat te vermelden.

Opiniestuk
O
15.06.2018

Op 15 juli 1997 gaf het Vlaams Parlement groen licht voor een Kinderrechtencommissariaat, een onafhankelijke instelling die moest waken over de kinderrechten in Vlaanderen. In het voorjaar van 1998 begon Ankie Vandekerckhove, de eerste kinderrechtencommissaris, de eerste sporen te leggen. We zijn intussen 20 jaar verder en vieren dat vandaag met ‘Kind in alle Staten’, een event waarop we terugblikken, maar tegelijk overtuigd vooruitkijken.

Persbericht
P
18.04.2018

De kinderrechtencommissaris vraagt therapeuten om de wetgeving over toestemming van therapie niet strikt te interpreteren: ‘Laat de ontbrekende toestemming van één ouder geen eindpunt zijn. Bekwame minderjarigen kunnen zelf toestemmen.’ Aan de overheid vraagt hij om de wachtlijsten en financiële drempels weg te werken.

Opiniestuk
O
04.04.2018

We mogen de discussie over inclusie op school niet beperken tot kinderen met een handicap. Tegelijk is het niet ernstig om alleen naar de school te kijken in de zoektocht naar meer inclusie. Het is belangrijk om in te zetten op het samenspel tussen onderwijs en zorg. Anders dreigt voor te veel kinderen en jongeren niet alleen uitsluiting uit de school, maar ook uit de samenleving. Deze opinie van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen verscheen op 4 april 2018 op knack.be.

Persbericht
P
01.03.2018

Op 1 maart 2018 dienden verschillende kinderrechtenorganisaties – de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissarissen, de Kinderrechtencoalitie en zijn Franstalige zusterorganisatie en Unicef België – hun alternatief rapport in bij het VN-Kinderrechtencomité in Genève. ‘Elk kind evenveel kansen garanderen, blijft een van de grote uitdagingen waar we met de kinderrechten in België voor staan’, luidt de gezamenlijke conclusie. Het VN-Kinderrechtencomité gebruikt de rapporten als extra informatie bij het Belgisch overheidsrapport van 17 juli 2017. In juni 2018 worden de kinderrechtenactoren...

Pagina's