Interlandelijke adoptie

Advies

Ongewenste kinderloosheid is soms zwaar om dragen. Adoptie lijkt dan soms een voor de hand liggende oplossing. Adoptie is echter een bijzonder complex iets, zowel op juridisch als psychologisch en sociaal vlak.
Een voorstel van decreet beschermt volgens het Kinderrechtencommissariaat teveel de belangen van kandidaat-adoptanten. Het lijkt eerder op zoek te gaan naar ‘gewenste’ kinderen voor ouders dan omgekeerd. De geboorteouders komen niet eens in beeld. Een versoepeling van adoptie kan geen doel op zich zijn.

Zolang het Haags Adoptieverdrag niet geldt in België, geeft het Kinderrechtencommissariaat volgende waarschuwingen mee:

  • het kind moet centraal staan, met zijn eigen geschiedenis, trauma’s en verlieservaringen,
  • voorbereiding en screening van kandidaat-adoptanten is noodzakelijk omdat adoptief ouderschap anders is dan biologisch ouderschap en andere eisen stelt aan ouders,
  • adopteren houdt altijd risico’s in: een goede afloop, voor alle betrokkenen, kan helaas nooit gegarandeerd worden,
  • de rechten en perspectieven van alle partijen in de adoptiedriehoek moeten in kaart gebracht worden,
  • private adopties moeten verboden worden.

Bezorgd

Dit advies bezorgden we aan de leden van de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement.

Gepubliceerd
op 07/02/2001 als Parl.St. Vl.Parl., 1999-2000, nr. 409/2

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.