Main content

Proef hapjes en ideeën voor de toekomst

01.06.2018

Nog niet ingeschreven voor onze onvergetelijke (verjaar)dag op 15 juni? Misschien kan de kinderrechtencommissaris jou overtuigen? 

Bruno Vanobbergen kinderrechtencommissaris nodigt uit  

Ontdek het gevarieerde programma van 'Kind in alle staten' op onze site. Het Kinderrechtencommissariaat werd twintig jaar geleden door het Vlaams Parlement in leven geroepen als paraparlementaire instelling. Schrijf snel in via de site van De Bijloke. Samen maken we er een onvergetelijke dag van.

Foto Bruno Vanobbergen kinderrechtencommissaris met gekruiste armen.

We zijn het Mawda verschuldigd

De dood van Mawda, de tweejarige peuter zonder papieren, liet niemand onberoerd. Het is belangrijk de getroffen familie te ondersteunen. Daarnaast moet deze trieste gebeurtenis ons doen nadenken. Wij zijn het Mawda verschuldigd om fundamenteel ons asiel- en migratiebeleid te bevragen. Politieke verantwoordelijkheid opnemen betekent in deze de bestaande beschermingsmaatregelen voor kinderen en jongeren hertekenen en een asiel- en migratiebeleid vormgeven waarin kinderrechten en mensenrechten centraal staan.

Kinderrechtencommissariaat op instagram

Volg ons op Facebook en instagram

Wil je het niet langer van Facebook laten afhangen of je onze berichten krijgt? Ga over tot actie: pas jouw instellingen in Facebook aan zodat je geen berichten van het Kinderrechtencommissariaat mist.
Stap1: Ga naar de pagina van het Kinderrechtencommissariaat
Stap 2: Ga naar 'Volgend' en klik daarna op 'Als eerste weergeven'.
Ook op instagram kan je ons volgen. 

Therapie voor een kind zonder toestmming van beide ouders?

Therapie voor een kind zonder toestemming van beide ouders?

Soms bemoeilijkt de gevraagde toestemming van ouders de toegang tot therapie voor kinderen. Maar hoeft dat zo te zijn? Hoe kan je de regels lezen? En hoe kan je ervoor zorgen dat het kind de geestelijke gezondheidszorg krijgt waar het recht op heeft? In een nieuwe brochure reikt het Kinderrechtencommissariaat handvatten aan.

Vijf teamleden van het Kinderrechtencommissariaat met de tattoo 'Iedereen wereldburger'

Opvoeden is samenspel: allemaal wereldburgers!

'Wereldburgerschap, het is een van de mooiste uitdagingen waar opvoeding en onderwijs vandaag voor staan. Voorbij de krampachtigheid waarmee onze samenleving er soms mee omgaat, ligt een wereld waar al heel wat kinderen en jongeren er middenin staan. Veel keuze hebben we niet. Ofwel springen en duiken we mee, ofwel blijven we wereldvreemd achter', schreef kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen in zijn blog voor de 'Week van de opvoeding'. 

Dankjewel, vrijwilligers. Ik vrijwillig. Wij vrijwilligen.

Maandcommissarissen in de kijker

Het Kinderrechtencommissariaat zette tijdens de #vrijwilligersweek de maandcommissarissen van de Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen in de kijker. Ze doen fantastisch werk. Bedankt om als vrijwillige burgers het reilen en zeilen in de instellingen op te volgen. En zo mee te waken over de rechten van deze jongeren.

Alternatief rapport aan het VN-Comité 28 februari 2018

Wat beweegt er nog op het Kinderrechtencommissariaat?

Tekening van jongere die naar JAC gaat

Klikken en kijken

  • Klasse lanceerde de reeks 'In de klas van Juf Jelke', kwaliteitsvolle interacties in de kleuterklas als hefboom voor kwetsbare kinderen.
  • Moedige getuigenissen van jongeren die vertellen hoe ze hulp en ondersteuning ervaren. Illustrator Kristin Seghers tekende hun verhalen op. 
  • Op grenslijn.be vinden professionals en vrijwilligers die met kinderen en jongeren werken, informatie bij (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag.
  • Op watikwil.be kunnen jongeren doelen in hun leven uitstippelen.
  • Sorrybox.be helpt kinderen en jongeren om brokken te lijmen na een conflict.
  • Kickwise.be is een online tool...