Main content

Knipperlicht kinderrechten - Jong en geprikkeld - Vijf finalisten Kinderrechtenprijs - Nieuwe publicaties

06.11.2018
De vijf finalisten voor de Kinderrechtenprijs 2018

Kinderrechtenprijs 2018 gaat naar Habbekrats vzw

25 organisaties waren kandidaat voor de Kinderrechtenprijs 2018. Op 27 oktober stelden 50 jongerenambassadeurs hun organisaties aan elkaar voor in het Vlaams Parlement. Ze beoordeelden elkaars initiatief. Vijf organisaties gingen door naar de finale: de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), Habbekrats vzw, Missing You vzw, Donorkinderen België vzw en Saying Goodbye vzw. Op 17 november reikte de jongerenjury de prijs uit aan Habbekrats vzw.

Ik blijf gewoon altijd op mijn eentje eigenlijk dan

Jongeren vertellen over de prikkelarme ruimte

Het Kinderrechtencommissariaat praatte met jongeren en begeleiders over hun beleving van afzondering in een ‘prikkelarme ruimte’ of PAR. Zes jongeren en twee begeleiders maakten met begeleiding van Mixtories een digital story. Het is belangrijk om over dit beladen thema in dialoog te gaan. Op Sociaal.net reflecteren directeur Bart D’Heer van OOOC De Potgieter, jongerenadviseur Eveline Meylemans van de Vlaamse Jeugdraad, coördinator Lut Celie van De Bleekweide en filosoof Ignaas Devisch op de getuigenis van een jongere.

Yayoi Kusama

Katrijn bezoekt als eerste de tentoonstelling ‘Prikkels, tussen pijn en passie’

De 17-jarige Katrijn werkte een dagje voor het Kinderrechtencommissariaat op YOUCADAY. Ze maakte een filmpje zodat je een glimp kunt opvangen van de tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain. Ideale weekenduitstap nu de zon zich meer verstopt.

 

Jong en geprikkeld

Jong en geprikkeld

Op 24 november 2018 om 20 uur is er in de KOPERGIETERY een gespreksavond met jongeren over positieve en negatieve (over)prikkeling. Lut Celie van de Bleekweide modereert. Tussendoor word je getrakteerd op muziek en theater. 
Op 6 december 2018 is in de KOPERGIETERY de boekvoorstelling van 'Digitaal ontmaagd. Over bloemetjes, bijtjes en dickpicks' van Sarah Van Gysegem én humoristisch theater ‘Achter de schermen’ over praten met jongeren over seksualiteit. >> Klik hier voor meer informatie over dit initiatief van de Gezinsbond.

 

Opening 17-18 november 2018 Bezoekerscentrum Vlaams Parlement

Opening Bezoekerscentrum Vlaams Parlement

Kom op zaterdag 17 of zondag 18 november 2018 naar het openingsweekend van het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement. Kom te weten hoe het Vlaams Parlement werkt en ook jouw leven beïnvloedt. Je kunt ook een rondleiding of workshop volgen en er is kinderanimatie. En loop zeker ook even langs de stand van het Kinderrechtencommissariaat.
>> Het volledige programma vind je op de site van het Vlaams Parlement.

Kind dat met koperen centen speelt

Centen, labels en stemmen

Beeld jong meisje met stapel papieren in de armen. Om een persbericht van het Kinderrechtencommissariaat aan te kondigen.

Nieuwe publicaties

  • Wat kan onderwijs betekenen voor vluchtelingen? De VLOR bundelt de resultaten van hun strategische verkenning in een publicatie.
  • PeaceCraft, is een mobiele game en theaterstuk over vluchtelingen.
  • Rapport van de Zorginspectie over vrijheidsbeperkende maatregelen bij jongeren in de gemeenschapsinstellingen en het detentiecentrum
  • VLEVA is hét aanspreekpunt als je organisatie wil inzetten op Europa. Hun informatie is voortaan toegankelijk voor iedereen.
  • Werken aan inclusief onderwijs met stappenplan en inspiratiewaaiers uit Nederland
  • Rapport 'From Europe to Afghanistan: Experiences of child returnees'

 

Zeven kinderen

Bots jij op onrecht tegen kinderen en jongeren?

En kan of wil niemand iets doen?
Neem dan contact op met de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. 
De Klachtenlijn luistert naar alle partijen, onderzoekt de klacht en bemiddelt waar dat kan.
Gratis en vertrouwelijk. Reageer tegen onrecht. Bel: 0800 20 808. Of surf naar: www.kinderrechten.be/professionals