Main content

Knipperlicht kinderrechten

12.12.2016

Het jaar loopt naar zijn einde. We gaan er nog twee weken stevig tegenaan. Daarna zijn het Kinderrechtencommissariaat en de Klachtenlijn gesloten van 26 tot en met 30 december 2016 en op 6 januari 2017. 

Spelen in zwarte sneeuw. Fragiel manifest tegen kinderarmoede.

Boekvoorstelling 'Spelen in zwarte sneeuw'

Op 9 februari 2017 stelde het Kinderrechtencommissariaat zijn nieuw boek 'Spelen in zwarte sneeuw' voor in het Vlaams Parlement. In dit kwetsbare manifest vragen we aandacht voor kinderen die opgroeien in armoede. Phara de Aguirre interviewde kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en modereerde het panelgesprek met deskundigen.

Te veel geschillen over verschillen

Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen stelde zijn nieuw jaarverslag voor in het Vlaams Parlement. In al de meldingen is er één rode draad: er zijn te veel geschillen over verschillen. ‘We gaan te krampachtig om met verschillen. We zien het verschil vaak als een tekort, soms zelfs als een gevaar.' Herbekijk via onze livestream.

Jongen kijkt door brievenbus.

(n)ergens kind aan huis

Bijna een op de drie dak- en thuislozen is minderjarig. In oktober stelde het Kinderrechtencommissariaat een nieuw dossier  voor: ‘(n)ergens kind aan huis. Dak- en thuisloosheid vanuit kindperspectief’. Dak- en thuisloosheid bij kinderen is een en-enverhaal. Daarom schuift het Kinderrechtencommissariaat aanbevelingen naar voren over dak- en thuisloosheid én domeinen die daaraan raken. Bestel ons dossier, bekijk de interviews met enkele sprekers op onze studiedag of herbeleef de volledige dag.

Beeld jongen die met zijn oranje papieren vlieger een boodschap stuurt. Om een advies of standpunt aan te kondigen.

Groeipakket op maat van elk kind

Eind mei 2016 bekrachtigde de Vlaamse Regering de conceptnota ‘voor elk kind en elk gezin een groeipakket op maat’ goed. Die gaat over de hervorming van de kinderbijslag. Ook de huidige schooltoelage voor basis- en secundair onderwijs zit in het groeipakket. Om de conceptnota te vertalen in regelgeving wijst het Kinderrechtencommissariaat op enkele aandachtspunten.

Generatie K

Kinderrechten: educatief materiaal en tentoonstellingen

De tentoonstelling ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’ loopt tot 7 januari 2018 in het MIAT in Gent. ° De tentoonstelling ‘Adoptie: tussen avontuur en kwetsuur’ loopt in het Museum Dr. Guislain in Gent tot 16 april 2017. ° De tentoonstelling en workshop 'De bende van :P - Kinderrechten Natuurlijk!' in het Huis van De wereld van Kina in Gent loopt tot 31 maart 2017. ° Vormen maakte een educatief pakket over de thema’s in het Ketnetprogramma Generatie K. ° Bord vol Kinderrechten is een digitaal interactief leerplatform van...

Meisjes met boeken in hand lopen door schoolgang

Congressen, studiedagen en vorming

Studiedag ‘Identiteitsontwikkeling van kinderen en jongeren’, 13 december 2016 ° 40 jaar OCMW, 15 december 2016 ° Debatlunch 'radicalisering en jongeren', 16 december 2016 ° Studievoormiddag 'Vrije tijd van jongeren in een residentiële voorziening', 19 december 2016 ° Vormingssessie concrete patiëntenrechten van minderjarigen, 19 december 2016 ° Cachet-café  jongeren over hun ervaring bij de begeleiding van hun familie en netwerk, 21 december 2016 ° Slot Open Forum Kinderrechtencoalitie ‘Papieren rechten’, 25 januari 2017 ° Permanente vorming Armoede en Participatie 2016-2017 start 13...

Beeld twee meisjes die praten over een tijdschrift. Om een artikel van het Kinderrechtencommissariaat aan te kondigen.

Sites in de kijker

Jongeren vinden lotgenoten en verhalen over kanker op www.kankercounteren.be, een initiatief van Kom op tegen Kanker. ° www.jeugdhulp.be is een plek met informatie en verhalen uit de wereld van jeugdhulp. ° Jeugdrecht.be geeft praktische informatie over de rechtspositie van kinderen en jongeren. ° jeugdwerkindestad.be toont praktijkvoorbeelden en stedelijke jeugdwerkinitiatieven die aanslaan bij kinderen en jongeren.

JKP - Jong zijn (animatie) - Jeugdhuis

Documentaires en filmpjes

Buurtwerk 't Lampeke maakte een documentaire over 'Trajecten van hoopverlening'. ° De eindrapporten, teksten en filmpjes van de conferentie ‘De toekomst is jong’ staan online. ° Bekijk de kindvriendelijke versie van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan met 13 animatiefilmpjes en interviews met jongeren.

No hate

Weetjes

Manorea is de nieuwe helpdesk voor hulpverleners die niet-begeleide minderjarigen ondersteunen: 0485 04 29 75 of manorea@minor-ndako.be ° De 17-jarige Céline Ibe is voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel. ° De No Hate Speech Movement Vlaanderen roept jongeren en hun begeleiders op om haatspraak tegen te gaan. ° Het ‘Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2016’ verscheen. ° Temse, Kortrijk, Middelkerke, Dendermonde, Poperinge, Herenthout, Geraardsbergen en Leuven mogen zich de komende zes jaar kindvriendelijke stad of gemeente...

Zeven kinderen

Bots jij op onrecht tegen kinderen en jongeren?

En kan of wil niemand iets doen?
Neem dan contact op met de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. 
De Klachtenlijn luistert naar alle partijen, onderzoekt de klacht en bemiddelt waar dat kan.
Gratis en vertrouwelijk. Reageer tegen onrecht. Bel: 0800 20 808. Of surf naar: www.kinderrechten.be/professionals