Main content

Actief na kinderrechtenweek

26.11.2015

Vorige week vierden we de 26ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag. 196 staten ratificeerden het Verdrag. Alleen de VS hinkt achterop. Het Verdrag zorgt ervoor dat zowat alle landen wereldwijd in hun wetgeving en praktijken meer aandacht besteden aan kinderrechten. Toch is er nog werk aan de winkel. Dat bleek nog maar eens uit de voorstelling van het jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat.

Rug van een kind met ervoor ganzen die bijna even groot zijn als kind

Voorbij de grenzen van het bekende

Zo’n duizend kinderen, jongeren, professionals en ouders klopten het laatste jaar aan bij het Kinderrechtencommissariaat. Hun meldingen gaan vooral over problemen thuis (33%) en op school (32%). Daarna volgen de thema’s hulp aan minderjarigen (18%) en kinderen op de vlucht (6%). Het gaat telkens over situaties waar kinderen en jongeren in het reguliere systeem vastlopen. Daardoor blijven ze steken in een kwetsbare situatie. Ze hebben een oplossing nodig die ‘voorbij de grenzen van het bekende’ gaat. Lees de speeches of herbeleef de voorstelling van ons jaarverslag op onze site.

Kinderen met handen in de lucht lied aan het zingen

KINDERrechtenKUNST in Vlaams Parlement

Op 19 november opende de tentoonstelling met ruim 40 kunstwerken van 6 winnende klassen in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement. De kinderen en leraren van het 5de en 6de leerjaar brengen verhalen uit de kinderrechtenbrochure ‘De Bende van :P’ tot leven in KINDERrechtenKUNST. De tentoonstelling is open voor het publiek van 20 november tot 17 december 2015. 

Jongen zit met speelgoedvliegtuig in hand aan raam vliegtuig

Advies over vakantieopvang van buitenlandse kinderen

Sinds de val van het IJzeren Gordijn brengen elk jaar honderden kansarme kinderen uit Europese landen zoals Roemenië, Wit-Rusland of Oekraïne de vakantie door bij Belgische gastgezinnen. Zo ontstonden er verschillende privé-initiatieven en vrijwilligersorganisaties. Zon' vakantie mag maximaal drie maand duren. De voorbije jaren kreeg het Kinderrechtencommissariaat signalen over kinderen in Vlaamse gastgezinnen. We overlegden met de vakantie-initiatieven en brachten advies uit aan het Vlaams Parlement.

Kindertekening wenend gezicht van kind. Tekst: CAW versterkt welzijn.

Scheiding: van jullie voor altijd

Veel meldingen bij het Kinderrechtencommissariaat gaan over (vecht)scheidingen. De kinderrechtencommissaris vroeg enkele maanden geleden om een interfederaal scheidingsambtenaar te installeren. Het Centrum Algemeen Welzijnswerk zet zich op verschillende manieren in om de relatie tussen ouder en kind te herstellen. ‘Van jullie, voor altijd!’, een (v)echtscheiding door de ogen van een kind, is een mooie en heldere brochure van het CAW. 

Rodeneuzendag 05 dec vtm Qmusic Belfius

Slotdag Rodeneuzenactie

De Rodeneuzenactie roept iedereen op om mee te investeren in jeugdhulp. 1 op de 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen, dikwijls met zware gevolgen. De kinderrechtencommissaris is voorzitter van het bestuurscomité van de Rodeneuzencampagne van VTM, Qmusic en Belfius. Op 4 december zit hij in de studio van Qmusic.

volwassenen en kinderen met kinderrechtenlabel.

Beloond voor mooi werk?

Basisschool Sint-Donatus in Merchtem kreeg het Kinderrechtenschool-label. Het meisjesvoetbal van Kras Jeugdwerk en de meisjeswerkingen van vzw Jong wonnen de Cera-prijs 'Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen'. De 17-jarige Abraham M. Keita uit Liberia kreeg de Internationale Kindervredesprijs 2015.

Wat als kinderrechtenorganisaties niet bestonden?

Zag je het al?

Jongerenwelzijn lanceerde een animatiefilmpje ‘Sociaal Incapabele Michiel’ en de site mijn.jeugdhulp.be om minderjarigen, ouders en opvoedingsverantwoordelijken te informeren over cliëntoverleg en bemiddeling. Unicef België lanceerde het ludieke filmpje ‘Wat als kinderrechtenorganisaties niet bestonden?’.

 

Tussen de soep en de patatten, Mediaraven journaal.

Informatie voor jongeren

De Privacycommissie bracht een jongerenfolder uit over recht op afbeelding. 'Tussen de soep en de patatten' is het maandelijkse journaal van Mediaraven over de leefwereld van jongeren. De Ambrassade lanceerde de vernieuwde jongerengids.

Meisje kijkt door vergrootglas

Rapporten gelinkt aan jeugd en kinderrechten

Een greep uit de gratis onlinerapporten: het onderzoek naar zingeving bij 14- tot 18-jarigen van Jong & van Zin, het rapport van Unicef  'For every child, a fair chance: The promise of equity' en het rapport 'Mijn kind in het secundair onderwijs' van de Gezinsbond. Er kwam ook een nieuw handboek over kinderrechten in Europese wetgeving uit.

Meisje in het bos met regendruppels

In het vooruitzicht

Op 3 december is het Slot Openforum van de Kinderrechtencoalitie over de effecten van racisme op het psychisch welzijn van kinderen. Nog op 3 december is er van de Kinderrechtswinkel een vorming over rechten van de minderjarige cliënt in de jeugdhulp en de mogelijkheden van de gerechtelijke jeugdhulp. En bij Demos kun je terecht voor de vierde editie van L!NT. Op 4 december is er de boekvoorstelling ‘Jong met een hart voor familie’ bij het kenniscentrum HIG.