Main content

In de kijker

Een bericht komt in kijker omdat het nieuw of interessant is. En natuurlijk ook omdat het gaat over rechten van kinderen en jongeren. Ook signalen vanuit onze klachtenlijn plaatsen we in de kijker.

Vluchtelingenkamp

Op 6 november 2019 nodigde de Commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen van de Kamer onder andere kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en haar Franstalige evenknie Bernard De Vos uit voor een hoorzitting over de Belgische kinderen in de kampen in Noord-Syrië.

06.11.2019
Lopende jongen waarvan stukje niet zichtbaar is door de lichtinval van de zon.

Vlaams kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens nodigt u graag uit op de voorstelling van het jaarverslag 2018-2019 van het Kinderrechtencommissariaat op woensdag 20 november 2019 om 12 uur in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement. ‘Kinderen willen écht gehoord worden’ is de rode draad in het nieuwe jaarverslag. Bemachtig snel je plaatsje.

21.10.2019
#carolineluistert

Caroline luistert

Het Kinderrechtenverdrag bestaat 30 jaar. Kinderrechtencommissaris Caroline is fan van artikel 12. Dat zegt dat kinderen en jongeren het recht hebben hun eigen mening te geven en gehoord te worden in belangrijke beslissingen die hen aanbelangen. Volwassenen moeten hier rekening mee houden. Laat jij van je leerlingen horen?

13.09.2019
Bellen blazen

Maak je op lokaal niveau mee het verschil voor kinderen en jongeren? Wil je meer verschil maken? Kom naar ‘Kinderrechten in lokale context’, een inspiratie- en netwerkdag op 19 november in Brussel georganiseerd door het kersverse Vlaams Netwerk Kind- en Jeugdvriendelijke Steden en Gemeenten, waarvan het Kinderrechtencommissariaat lid is.

18.10.2019

Op 19 oktober was er de eerste selectieronde van de #Kinderrechtenprijs2019 in het Parlement van Franstalige gemeenschap. Tien organisaties met elk twee jongerenambassadeurs, stelden zichzelf voor met een filmpje, vertelden over hun initiatief en beantwoordden vragen van andere jongeren. Twintig Nederlandstalige en Franstalige jongerenjuryleden kozen vijf initiatieven aan de hand van de selectiecriteria die naar de volgende ronde gaan: Le Foyer des Jeunes, La J, La Maison Source, Toekomst ATELIER de l'Avenir, Yalla.

17.10.2019
Starende jongere in de verte

Op 15 oktober 2019 organiseerden we de studiedag ‘Sleutelmomenten: afzondering en isolatie vanuit de ervaring van jongeren’. Een samenwerking tussen het Kinderrechtencommissariaat, de Vlaamse Jeugdraad en vzw Cachet.
​Hoe beleven jongeren afzondering? Wat kan ze helpen om tot rust te komen? Hoe kunnen we jongeren betrekken bij keuzes over individuele afzondering en over hoe hun voorziening of instelling daarmee omgaat?

15.10.2019

Het Kinderrechtencommissariaat zoekt enthousiaste vrijwilligers voor haar Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen. Wordt u een van de maandcommissarissen van onze Commissie die vrijwillig elke maand een gesloten of besloten jeugdinstelling bezoekt? En zo mee toeziet dat de rechten van de jongeren gerespecteerd worden? U praat er met jongeren, opvoeders en directie, luistert, bemiddelt en rapporteert. Samen met andere maandcommissarissen vormt u de Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen onder de vleugels van het Kinderrechtencommissariaat. Stel u kandidaat voor 29 oktober 2019.

09.10.2019
Vluchtelingenkamp

Op dit ogenblik zijn Turkse troepen, met steun van het Nationale Syrische Leger, het noordoosten van Syrië binnengevallen om Koerdische strijders terug te dringen. Al ruim twee jaar vragen velen onder ons u met aandrang om al het mogelijke te doen om Belgische kinderen te redden van deze menselijke tragedie. De Arabisch-Koerdische troepen in Syrië hebben de buitenlandse regeringen herhaaldelijk opgeroepen om hun "verantwoordelijkheid te nemen" voor de toestroom van hun onderdanen die sinds 2017 in opeenvolgende golven zijn gevlucht.

09.10.2019
Memorandum 2019

In 2019 trekken veel Vlamingen naar de stembus voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. 1,3 miljoen Vlaamse burgers blijven elke keer thuis als er verkiezingen zijn: kinderen en jongeren hebben geen stemrecht. Dat kinderen en jongeren iets te vertellen hebben, stellen wij op het Kinderrechtencommissariaat elke dag vast. In ons memorandum laten we vooral de vele signalen spreken die onze klachtenlijn opvangt. We stellen maatregelen voor om kinderen en jongeren tot hun recht te laten komen.

23.01.2019
Ga jij haar vertellen dat haar droomjob onmogelijk is?

Op 17 oktober 2019 is het de Werelddag van Verzet tegen Armoede. De focus ligt dit jaar op onderwijs. Schoolkosten mogen de dromen van kinderen niet in de weg staan. Het langste schoolbord wordt samen met scholen gemaakt. Meer informatie op de site van het Netwerk Tegen Armoede.

27.09.2019

Pagina's