Main content

In de kijker

Een bericht komt in kijker omdat het nieuw of interessant is. En natuurlijk ook omdat het gaat over rechten van kinderen en jongeren. Ook signalen vanuit onze klachtenlijn plaatsen we in de kijker.

Woensdag 13 februari 2019 om 12 uur stelt voorzitter Bruno Vanobbergen het eerste jaarverslag voor van de Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen. Je bent welkom in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement. Leven in geslotenheid vraagt het nodige toezicht: Hoe waken maandcommissarissen over de rechten van jongeren in gesloten en besloten jeugdinstellingen? Waar loopt het goed en waar knelt het? Wat zijn de aanbevelingen? Schrijf online in.

30.11.2018
Afscheid kinderrechtencommissaris 21 februari 2019 Vlaams Parlement

Het Kinderrechtencommissariaat nodigt u graag uit op het afscheid van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen op donderdag 21 februari 2019 om 14 u in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement. Bruno Vanobbergen was tien jaar lang een gedreven kinderrechtencommissaris. Vanaf 1 maart 2019 wordt hij algemeen directeur van het Vlaamse Agentschap Opgroeien. Kristel Verbeke is uw gastvrouw. Verwacht u aan gevarieerde bijdragen door jongeren en volwassenen. Schrijf snel in.

14.01.2019

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen kreeg op 15 januari 2019 een eredoctoraat van de faculteit Rechten van Universiteit Hasselt. 'Als kinderrechtencommissaris geeft Bruno een stem aan zij die doorgaans moeten zwijgen' zegt rector Luc De Schepper.

15.01.2019
Sommige dingen heb je niet zelf in de hand.

Andere wel. In je praktijk of beleid voluit voor kinderrechten gaan bijvoorbeeld. Kinderen ernstig nemen. En bruggen bouwen. Want alleen vanuit gedeelde verantwoordelijkheid komen kinderrechten voor alle kinderen tot betekenis.
Dat wensen we je toe in 2019.
 

13.12.2018
Jaarlijks evaluatieverslag 2018. Mensenhandel en mensensmokkel. Minderjarig. In hoogste nood
18.12.2018
Meisje op de hoek van de straat

Het Kinderrechtencommissariaat gaf advies over de conceptnota die gewone adoptie mogelijk wil maken in een jeugdhulptraject voor kinderen en jongeren die nauwelijks of helemaal geen contact meer hebben met hun biologische ouders en opgroeien in een pleeggezin of in een jeugdhulpvoorziening. Gewone adoptie systematisch afwegen als optie in de integrale jeugdhulp, ook zonder toestemming van de biologische ouders, is geen goede piste. Investeer in pleegzorg en ondersteun de driehoeksrelatie.

10.12.2018
Foto Bruno Vanobbergen kinderrechtencommissaris met gekruiste armen.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen trekt aan de alarmbel: 'Het is noodzakelijk dat de federale regering onmiddellijk maatregelen neemt die zowel de registratie als de opvang van alle niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en gezinnen met kinderen verzekert.' Zijn opiniestuk verscheen op knack.be op 30 november 2018. 

30.11.2018
Foto met muur waarop een meisje met lolly in graffiti staat

‘Hoe rekbaar is het kind?’ is de rode draad in het nieuwe jaarverslag 2017-2018 (7.76 MB) van het Kinderrechtencommissariaat. Op YouTube kun je alles herbekijken. Of sneller via de opgenomen toespraken en het persbericht.

21.11.2018

Pagina's