Main content

Artikels en lezingen

Het Kinderrechtencommissariaat gaat in debat, geeft lezingen en werkt mee aan studiedagen, congressen en evenementen of schrijft artikels in tijdschriften.
Zo proberen we een brede waaier van sectoren te bereiken: jeugddiensten, jeugdwerk, scholen, lerarenopleiding, sociaal-cultureel werk voor volwassenen, maar ook ouders en beleidsmakers. Allemaal dragen ze verantwoordelijkheid in het leven van kinderen.

Sarah Meys

Lokaal gezondheidsbeleid vanuit een kinderrechtenbril

Op 7 oktober 2020 was er de preventietop 'Gezond opgroeien' in Nieuwpoort, georganiseerd door het Lokaal Gezondheidsoverleg. Sarah Meys van het Kinderrechtencommissariaat gaf er een lezing waarbij ze over lokaal gezondheidsbeleid reflecteerde vanuit een kinderrechtenbril. Ze benadrukte het belang van samenwerking, proportioneel universalisme en participatie.

09.10.2020
Foto kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens door Koen Broos

Jongeren en politie

‘De politie behandelt kinderen en jongeren vaak op dezelfde manier als volwassenen en toont dus weinig aandacht voor hun situatie. De sleutel is politiemensen opleiden en ze de tools aanreiken om te werken met kinderen en jongeren.’ Dat zei kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens in een videoboodschap in de ‘Week van Zo Geflikt’ over jeugdwerk en politie van Uit De Marge eind september 2020.

23.09.2020
Foto Jean Pierre Verhaeghe

Hoe rekbaar is het kind? Uitwisselingsmoment vluchtelingen en onderwijs

Op 3 mei 2019  was er het jaarlijkse uitwisselingsmoment over vluchtelingen en onderwijs. Verschillende sprekers vertellen hoe zij de krachten bundelen en verschillen tussen de onderwijslogica en de opvanglogica proberen te overbruggen. Jean Pierre Verhaeghe beleidsadviseur op het Kinderrechtencommissariaat gaf een uiteenzetting over de voornaamste aanbevelingen voor het thema vluchtelingen en onderwijs.  

03.05.2019
Foto Inge Schoevaerts

De tijd nemen, want niet alles dat tikt, ontploft

Op 23 november 2018 was er een studiedag 'Graag traag. Langzaam zo snel als we kunnen' georganiseerd door Ave Regina. Inge Schoevaerts van het Kinderrechtencommissariaat gaf input voor de workshop 'De tijd nemen, want niet alles dat tikt, ontploft - Over het spanningsveld tussen tijd nemen en vastnemen'. De workshop werd samen gegeven met Lieve Van Aerschot, teambegeleidster bij Ave Regina.

 

23.11.2018
Foto Bruno Vanobbergen

Kinderrechten en onderwijs in een grootstedelijke context

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen gaf een lezing tijdens de OCB-Onderwijsdag op 20 juni 2018.

20.06.2018

Pagina's