Main content

Jaarverslag Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen

11.06.2020
Zwart wit foto waarbij de helft van het gezicht en de helft van het bovenlichaam zichtbaar is

Hoe waken maandcommissarissen over de rechten van jongeren in gesloten en besloten jeugdinstellingen? Waar loopt het goed en waar knelt het? Wat zijn de aanbevelingen? Het jaarverslag van de Commissie van Toezicht zorgt voor een open venster op gesloten en besloten jeugdinstellingen.

Leven in geslotenheid vraagt het nodige toezicht

De Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen is een toezichtsorgaan voor alle gesloten en besloten Vlaamse instellingen waar jongeren verblijven. Het gaat om elf instellingen of afdelingen, verspreid over heel Vlaanderen.

De Commissie bestaat uit maandcommissarissen die elke maand ‘hun’ instelling bezoeken. De maandcommissarissen zijn vrijwilligers die het reilen en zeilen in de instelling opvolgen.

Van maandrapport tot jaarverslag

De Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen rapporteert elk jaar via een jaarverslag aan het Vlaams Parlement.

Het jaarverslag is de synthese van alle rapporten van de maandcommissarissen van 2019 over alle jeugdinstellingen. Het volgt de aanbevelingen van het vorig werkjaar op en formuleert nieuwe aanbevelingen om de rechten van jongeren te versterken in gesloten en besloten jeugdinstellingen.

Benieuwd naar de vaststellingen en aanbevelingen van de maandcommissarissen?

PDF >> Klik op deze link om het jaarverslag 2019 te downloaden (1.81 MB).

10 juni 2020 bespreking in de Commissie Welzijn

Op woensdag 10 juni 2020 stelde de Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen zijn tweede jaarverslag voor in de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding van het Vlaams Parlement. Deze voorstelling volgt op een hoorzitting rond kindermishandeling die start om 9.30u.

>> Herbekijk via het Vlaams Parlement

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens gaf een inkijk in de vaststellingen en aanbevelingen. Pieter De Loof maandcommissaris van de gemeenschapsinstelling De Markt te Mol vertelde over zijn ervaringen als maandcommissaris net als Ibe Coeck maandcommissaris van de proeftuin De Switch.
Nadien stelden de Vlaamse volksvertegenwoordigers vragen.

Voor meer informatie over de Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen surf naar cvtj.be