Main content

Kinderrechtenprijs 2018 gaat naar Habbekrats vzw

17.11.2018
Winnaars van de kinderrechtenprijs 2018 met cheque van 10.000 euro in handen

25 organisaties waren kandidaat voor de Kinderrechtenprijs 2018. Op 27 oktober stelden 50 jongerenambassadeurs hun organisaties aan elkaar voor in het Vlaams Parlement. Ze beoordeelden elkaars initiatief. Vijf organisaties gingen door naar de finale: de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), Habbekrats vzw, Missing You vzw, Donorkinderen België vzw en Saying Goodbye vzw. Op 17 november reikte de jongerenjury de prijs uit aan Habbekrats vzw.

Organisaties of verenigingen met kinderen en jongeren in Vlaanderen of Brussel die aandacht hebben voor kinderrechten konden zich tot en met 1 oktober kandidaat stellen voor de Kinderrechtenprijs 2018. Het Kinderrechtencommissariaat, de Délégué général aux droits de l’enfant en Plan International België organiseerden met trots en enthousiasme de tweede Belgische Kinderrechtenprijs.

Belgische Kinderrechtenprijs 2018 gaat naar Habbekrats

Een nationale jury van kinderen en jongeren tussen 10 en 17 jaar reikte op 17 november 2018 de tweede Belgische Kinderrechtenprijs van 10.000 euro uit aan Habbekrats. Habbekrats is een jeugdwerking met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren die minder kansen krijgen doordat ze opgroeien in kwetsbare situaties.

‘We hebben voor Habbekrats gekozen omdat die organisatie heel bewust bezig is met kinderrechten en er zonder onderscheid is voor elk kind en elke jongere’, zegt Louise (17), één van de jongeren van de jury.

Habbekrats heeft 13 warme huizen voor kinderen en jongeren, werkt op speelpleinen en organiseert kampen. Alles is zo goed als gratis. De jongerenambassadeurs Keyentha (16 jaar) en Thomas (17 jaar) vertegenwoordigden Habbekrats tijdens de samenkomsten van de Kinderrechtenprijs.

 Habbekrats trotse winnaar van de Kinderrechtenprijs 2018

Chris Van Lysebetten, algemeen coördinator van de vzw: 'We zetten kinderen die in een precaire situatie opgroeien in de picture, terwijl deze kinderen in onze samenleving grotendeels onder de radar blijven. De Kinderrechtenprijs is een verzilvering van vele jaren werk.'

Keyentha: 'Ik ben blij dat we met deze 10.000 euro nog meer kinderen een plaats kunnen geven in onze maatschappij.'

Habbekrats kreeg ook een trofee gemaakt door leerlingen van het vierde jaar Metaal/Techniek van het VIIO in Tongeren. De andere finalisten kregen een trofee gemaakt door de klas lassen van het CLW Lendelede.

De plechtige prijsuitreiking van de Belgische Kinderrechtenprijs 2018 vond plaats in het Federaal Parlement. De prijs is gefinancierd door Fifty-One International en Litiguard. Dit jaar kwamen enkel initiatieven uit Vlaanderen en Brussel in aanmerking voor de prijs. Vorig jaar was het de beurt aan initiatieven uit Wallonië en Brussel en won l’Ecole du parc Maximilien.  

Vrijdag 2 november tot en met zondag 4 november 2018 Weekend voor de Jongerenjury 2018

Twee overnachtingen in ‘t Kasteeltje, Leuven met een vol programma.

De jury van 20 jongeren - 10 Nederlandstaligen en 10 Franstaligen – kwam een weekend lang samen om te beslissen over de criteria waaraan de winnaar moet voldoen, om de kandidaten vragen te stellen en om de uiteindelijke knoop door te hakken.

“Als lid van de jongerenjury van de Kinderrechtenprijs heb ik mijn plaats als burger in onze maatschappij kunnen opeisen. Dat gaf me veel voldoening”, zei jurylid Noémi (16) na de prijsuitreiking.

Ambassadeurs van de vijf finalisten van de Kinderrechtenprijs 2018

Zaterdag 27 oktober 2018, 14u-18u: tweede selectieronde in het Vlaams Parlement

25 initiatieven werden weerhouden voor de Kinderrechtenprijs 2018. Op 27 oktober bogen kinderen en jongeren zich over elkaars initiatief. Kristel Verbeke praatte de dag aan elkaar.
>> Bekijk de sfeerbeelden op onze Facebookpagina.

 • De jongerenambassadeurs stelden hun organisaties en verenigingen voor aan de andere jongeren.
 • Nadien volgde een stemming waaraan alle jongeren deelnamen. Stemmen op de eigen organisatie kon uiteraard niet.
 • Na de stemming bleven 5 genomineerde organisaties over.
 • Uit de overige deelnemers werden 10 Nederlandstalige juryleden geloot. Zij zullen samen met 10 Franstalige juryleden de officiële Jongerenjury 2018 vormen.


25 initiatieven dongen mee naar de Kinderrechtenprijs:

 1. A Place to Live
 2. Bednet vzw
 3. Betonne Jeugd vzw
 4. Het Clownhuis vzw
 5. De Takel
 6. De Wereld van Indra vzw
 7. Donorkinderen VZW
 8. Feestvarken vzw
 9. Habbekrats vzw
 10. HIVSET - Vormingscentrum
 11. JaKedoe
 12. Juneco
 13. Link in de Kabel vzw – project Kinderreporters
 14. Masir Avenir
 15. Missing You
 16. NIEMO (Nieuwkomerswerking) - Vzw Jong
 17. Open Therapeuticum Leuven (OTL)
 18. Overkop Tienen
 19. Peer Support Vlaanderen
 20. PEP! – Positive Education Psychology
 21. Saying Goodbye
 22. Villa Max
 23. Villa Omaar – Homaar vzw
 24. Voetbal Vlaanderen
 25. Vlaamse Scholierenkoepel - VSK

De vijf finalisten die naar de volgende ronde gingen:

De vijf finalisten van de Kinderrechtenprijs 2018

 • Vlaamse Scholierenkoepel (VSK)
  • De Vlaamse Scholierenkoepel is dé organisatie van, voor en door alle Vlaamse scholieren in het secundair onderwijs. Dat zijn 500.000 scholieren. VSK ondersteunt de leerlingenraden omdat ze de stem van alle scholieren overal willen laten meetellen. VSK gaat in dialoog met directies, leerkrachten en leerlingen over allerlei thema’s. VSK probeert leerlingenparticipatie overal in te burgeren. VSK geeft ook lezingen en workshops. VSK is gevestigd in Brussel maar de scholieren die actief zijn komen uit heel Vlaanderen en Brussel. Er werken 10 medewerkers bij VSK en meer dan 30 scholieren besturen de organisatie. Honderden scholieren geven hun mening over onderwijs en zetelen in 750 leerlingenraden.
   Jongerenambassadeurs: Stéphanie (17 jaar) en Rowald (17 jaar)
 • Habbekrats vzw
  • Habbekrats is een jeugdwerking en werkt met kinderen en jongeren die minder kansen krijgen doordat ze opgroeien in kwetsbare situaties. Habbekrats is er voor elk kind. Habbekrats heeft 13 warme huizen waar kinderen en jongeren welkom zijn. Ze werken ook met kinderen en jongeren op speelpleinen. Ze organiseren ook kampen (80 dagen per jaar). Alles is zo goed als gratis. De kinderen mogen meebeslissen, zij mogen bijvoorbeeld zelf hun nieuwe begeleiders kiezen. Ze zijn werkzaam sinds 1991 in heel België. Er werken 30 vaste medewerkers en een honderdtal vrijwilligers.
   Jongerenambassadeurs: Keyentha (16 jaar) en Thomas (17 jaar)
 • Missing You vzw
  • Missing You richt zich tot kinderen en jongeren die iemand dierbaar verloren zijn. Missing You biedt een luisterend oor en tijd en ruimte om te rouwen. Ze organiseren maandelijks creatieve praatgroepen in heel Vlaanderen. Via creatieve opdrachten wordt er gewerkt aan het verliesverhaal. Elke zomer is er een rouwkamp voor kinderen en jongeren. En in het najaar ook nog een ontmoetingsdag. Missing You geeft ook vormingen over omgaan met verlies. Ze doen dat bijvoorbeeld in het Jeugdwerk. Missing You werkt in heel Vlaanderen. Er werken twee medewerkers en 70 vrijwilligers.
   Jongerenambassadeurs: Rino (15 jaar) en Amber (11 jaar)
 • Donorkinderen België vzw
  • Donorkinderen verdedigt de belangen van donorkinderen. Een donorkind is een kind dat verwekt werd met het sperma of de eicel van een onbekende persoon. De organisatie vindt dat donorkinderen het recht hebben om te weten wie hun biologische ouders zijn, ook al worden ze niet door hen opgevoed. De organisatie geeft informatie en steun aan donorkinderen. Ze proberen ook om verbinding te maken tussen kinderen onderling. Soms geven ze ook gratis DNA testen. Donorkinderen vzw werkt in heel België. Er werken tien vrijwilligers die zelf ook donorkinderen zijn.
   ​Jongerenambassadeurs: Tibo (17 jaar) en Ster (10 jaar)
 • Saying Goodbye vzw
  • Saying Goodbye richt zich tot kinderen en jongeren die iemand dierbaar verloren zijn. Saying Goodbye wil het taboe dat over rouw bestaat doorbreken. Ze organiseren rouwkampen, rouwweekends en ontmoetingsdagen voor kinderen en hun ouders. Hiermee brengen ze kinderen en jongeren met elkaar in contact zodat zij steun en erkenning bij elkaar kunnen vinden. Ze hebben ook een gratis telefoon- en chatlijn. Saying Goodbye organiseert ook infoavonden en workshops over rouw voor andere organisaties die werken met kinderen en jongeren. Saying Goodbye werkt in heel Vlaanderen. Er werken drie medewerkers en 95 vrijwilligers.
   Jongerenambassadeurs: Lara (16 jaar) en Isaïah (13 jaar)

De kinder- en jongeren jury die op 27 oktober samengesteld werd

Wie kon deelnemen?

Alle niet-commerciële Nederlandstalige organisaties en verenigingen, gevestigd in Vlaanderen of Brussel die dagelijks bezig zijn met kinderrechten.
Organisaties die elke dag een belangrijk verschil maken in het leven van kinderen en jongeren in Vlaanderen of Brussel en werken met het kinderrechtenverdrag als leidraad.
Dus: scholen, voorzieningen, jeugdbewegingen, vrijetijdsinitiatieven, sportverenigingen, buurtwerkingen, …  

Selectiecriteria

 • Het kinderrechtenverdrag is een belangrijke leidraad in de dagelijkse werking van de organisatie of vereniging.
 • De organisatie onderscheidt zich door een originele en innoverende aanpak in het realiseren van kinderrechten.
 • De organisatie werkt participatief: niet enkel voor kinderen en jongeren maar ook samen met kinderen en jongeren.
 • De organisatie streeft met haar werking toegankelijkheid na, schenkt speciale aandacht aan kwetsbare kinderen en jongeren en stelt het belang van het kind steeds opnieuw centraal.
 • Het belang van het werk van de organisatie ten voordele van kinderen en jongeren kan zowel kwantitatief, kwalitatief of beide zijn, maar realiseert een reële meerwaarde.
 • De organisatie kan als voorbeeld worden gesteld en kan mits aandacht een positief sneeuwbaleffect ressorteren.
 • De organisatie startte met haar werking op datum van inschrijving voor de Kinderrechtenprijs 2018 minimum 1 jaar geleden en streeft ten volle naar duurzaamheid.

Hoe konden organisaties deelnemen?

 • Vind twee jonge enthousiaste ambassadeurs tussen 10 en 17 jaar die jouw organisatie vertegenwoordigen.
 • Maak samen met hen een voorstellingsfilmpje van max 2 minuten of maak een andere bruisende presentatie, met bijvoorbeeld PowerPoint, Instagram story’s, storyboard… (lees-/afspeeltijd: 2 minuten). Let op de kwaliteit van beeld en geluid (gebruik eventueel ondertitels om het geluid te ondersteunen).
 • Vul het inschrijvingsformulier grondig in.
 • Schrijf een korte voorstellingstekst in het Frans van maximum 1 pagina (voor de Franstalige juryleden). Indien dit echt een probleem vormt, stuur dan de voorstellingstekst in het Nederlands; wij zorgen dan voor een vertaling.