Main content

Safer Internet Day ‘Connect with respect’

04.02.2013
Safer Internet day 2013. 5 february. Celebrate 10th Safer Internet Day.

Kinderrechtencommissaris wil geen moraliseringsoffensief wel alerteren, informeren en creativiteit stimuleren.

Safer Internet Day was aan haar 10de editie toe. Naar goeie gewoonte organiseerde Child Focus dit in België. En informeerde en sensibiliseerde zij jongeren rond online rechten en verantwoordelijkheden. Als online rechten niet gerespecteerd worden en overhellen naar een schending van kinderrechten, komt de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat in beeld. Daarom toonden alle Kinepolis-bioscopen op 5 februari ook filmpjes over de Klachtenlijn. Serieuze woorden van de kinderrechtencommissaris maar ook ludieke filmpjes gemaakt door jongeren. Want lachen mag. Internet blijft tenslotte een ongelooflijke inspiratiebron waarop jongeren heel creatief zijn.

Klachten over sociale media: klachtenlijn

"Als kinderrechtencommissaris wil ik niet moraliseren. Want soms lijkt het wel of iedere stap op het internet een levensgevaarlijke stap is. Alsof elke Vlaamse tiener met zijn of haar lichaam te koop loopt. Dat is natuurlijk onzin. Maar soms loopt het mis of moet er iets hersteld worden, dat kunnen we niet ontkennen. En dan moeten jongeren weten waar ze terecht kunnen. Daarom wil ik ze informeren over onze Klachtenlijn. Die krijgt regelmatig klachten over pestproblemen die gelinkt zijn aan sociale media of het internet. Soms gaat het ook over een vals Facebookprofiel dat maar niet verwijderd geraakt. Of kranten en tijdschriften die foto’s van minderjarigen op Facebook, publiceren zonder dat de minderjarige of zijn ouders op de hoogte zijn.” (Bruno Vanobbergen, kinderrechtencommissaris)

Filmpjes door en voor jongeren

In alle Kinepolis-bioscopen loopt een bijzonder programma. Scholieren maken er kennis met de klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat en krijgen tips van leeftijdsgenoten via zelf bedachte filmpjes door jongeren van het Gentse jeugdtheater de KOPERGIETERY. Aansluitend zien ze de film ‘Trust’ en ontvangen ze educatief materiaal van Child Focus.