Main content

Onderwijsverblijf voor uitgeprocedeerde leerlingen?

10.12.2014

Op 10 december, Internationale dag van de Mensenrechten, trokken leerkrachten van Zonderwijs naar Brussel. Ze gingen in gesprek met het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Ze eindigden hun dag op het Kinderrechtencommissariaat. De kinderrechtencommissaris ontving de delegatie leerkrachten samen met de grote onderwijsverstrekkers Lieven Boeve (VSKO), Patrick Weyn (POV), Patriek Delbaere (OVSG) en een afgevaardigde van het GO!.
De leerkrachten
vragen een onderwijsverblijf voor hun gemotiveerde maar uitgeprocedeerde leerlingen: laat leerlingen die al drie jaar of meer in België verblijven hun schooltraject afmaken. 

Celine 17 jaar, klasgenote van Liana uit Armenië vertelt

'Ik leerde Liana kennen in het derde middelbaar. Ze was toen heel stil en verlegen. We zijn nu bijna vier jaar verder en zitten nog steeds samen in het zesde Haarzorg. Liana is ondertussen de beste leerlinge van de klas geworden. Pas vorig schooljaar vertelde ze ons in de les godsdienst over haar thuissituatie. De halve klas ging meteen aan het janken, de leerkracht inclusief. Verschrikkelijk om nog maar te denken dat zij haar schooljaar hier niet zou mogen afmaken, uit de klas zou verdwijnen en haar diploma niet zou kunnen behalen!'

Verhuisdoos vol handtekeningen voor onderwijsverblijf

Zonderwijs, een initiatief van leerkrachten, verzamelde de afgelopen maanden handtekeningen van leerkrachten en sympathisanten in scholen over heel Vlaanderen. Leerkrachten met eenzelfde wens: geef leerlingen die al drie jaar of meer in België verblijven de kans minstens hun schooltraject hier af te maken. Geef ze een onderwijsverblijf. Alle handtekeningen plaatsen ze op een symbolische verhuisdoos (zonderwijs) en hiermee trokken ze op 10 december naar Brussel. Ook Mieke Van Hecke (voormalig directeur-generaal van het V.S.K.O.) was erbij.

Ontvangst bij bevoegde minister en staatssecretaris

De leerkrachten werden ontvangen op de kabinetten van Hilde Crevits en Theo Francken. Beiden beloofden een overlegplatform op te richten waarin leerkrachten ook een stem krijgen. De bedoeling is om in de eerste plaats knelpunten op te lijsten zodat in een latere fase naar oplossingen op maat gezocht kan worden.

Niet meer toekijken vanaf de zijlijn

Zonderwijs is een initiatief van leerkrachten over de onderwijsnetten heen, die niet langer vanaf de zijlijn willen toekijken telkens er weer een leerling uit de klas ‘verdwijnt’. Hun toekomst gaat hen ter harte. Ze komen op voor hun geïntegreerde en gemotiveerde leerlingen die, na meerdere jaren onderwijs in België, toch (dreigen) uitgewezen (te) worden. Op die manier wordt hun schooltraject immers abrupt afgebroken. Hun en de inspanningen van de leerkrachten gaan daardoor verloren. Een volwaardig schooltraject kunnen afmaken is voor elk kind en voor elke jongere een sleutel op de toekomst, waar die zich ook zal afspelen. Dat weten we voor onze kinderen, dat is zo voor alle kinderen. Als onderwijs een kinderrecht is, dan moeten we nu de kans grijpen om ze voor deze kinderen te realiseren.

Kinderrechtencommissariaat steunt leerkrachten

Het Kinderrechtencommissariaat vindt het belangrijk dat leerkrachten het opnemen voor hun leerlingen. De problemen waarmee kinderen op de vlucht te kampen hebben, staan samen met aanbevelingen omschreven in het dossier ' Heen en retour' (4.95 MB).

Op 10 december 2014 sprak Jeroen De Wolf, leerkracht en initatiefnemer Zonderwijs, in De Ochtend op Radio 1.

Bekijk de reportage van Terzake.