Main content

Maak je geweld mee of ben je getuige?

12.02.2020

Maak je zelf geweld mee?
Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld?
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing kwijt raakt en iemand ongewenst pijn doet?
Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over?

Bel, mail of chat dan met 1712.

1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere.
1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. Niet alleen lichamelijk geweld. Ook psychisch, economisch of seksueel geweld.

1712 is er voor iedereen: slachtoffers, getuigen en daders; voor jongens en meisjes; voor mannen en vrouwen; voor hetero’s, holebi’s en transgenders.

Wanneer kan je bij 1712 terecht?

Telefonisch, elke werkdag, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur.
Chat op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag, van 17 tot 19 uur.
Per mail, altijd. Binnen de twee werkdagen antwoorden we je.

Wat belooft 1712?

Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • Ze nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • Ze geven informatie over de betekenis van geweld en misbruik en over de werking van hulpverlening en justitie. Ze vertellen wat je rechten zijn en hoe je op geweldsituaties kan reageren.
  • Ze geven advies.
  • Ze schatten samen met jou alle risico’s in van de situatie en bespreken de acties die je kan ondernemen. Ze laten de beslissingen aan jou over. Tenzij jij, of degene over wie je belt, in gevaar is. Dan komen ze in actie.
  • Ze kunnen je verder doorverwijzen naar een centrum algemeen welzijnswerk, een vertrouwenscentrum kindermishandeling of een andere dienst.

Anoniem chatten via nupraatikerover

Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik of mishandeling? Word je seksueel lastig gevallen?
Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je pijn doet? Ken je iemand met zo’n probleem?
Je kan hierover anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker via www.nupraatikerover.be

In elke klas zit een slachtoffer van kindermishandeling

Het Vlaams expertisecentrum Kindermishandeling schat dat minstens 3 procent van de kinderen te maken heeft met een ernstige vorm van kindermishandeling zoals lichamelijke of emotionele mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik. Dit wil zeggen: in bijna elke klas zit een slachtoffer van kindermishandeling. Voor Vlaanderen gaat het over 40.000 à 50.000 kinderen. Kinderen zijn slachtoffer in de thuissituatie, maar ook in de kinderopvang, tijdens de vrije tijd, binnen gesloten gemeenschappen en zo meer.