Main content

Jongeren spreken zich uit over kinderrechten in digitale omgeving

20.09.2019
wwWablief?

Het Kinderrechtencommissariaat is lid van ENOC, het Europees Netwerk van Kinderombudspersonen. In 2019 werkte ENOC rond het thema ‘Kinderrechten in de digitale omgeving’. De Kinderombudspersonen luisterden ook naar wat jongeren over het thema te vertellen. Ze deden dat met het participatieproject ENYA.

Via ENYA bundelden we de aanbevelingen van kinderen uit achttien Europese landen. Die gingen vooral over privacy, mediawijsheid, reclame en influencers, verbonden zijn en sexting. 
Jongeren willen zich bewuster worden van hun digitale rechten en mogelijkheden. Ze kijken naar school, ouders, leeftijdgenoten en media zelf om ze daarin te ondersteunen. Ze wijzen ook op de verantwoordelijkheid van overheden en sociale media om hun privacy te beschermen.

 

Wat eraan voorafging

Kinderen en jongeren doen aanbevelingen aan het netwerk van Europese Kinderombudspersonen

Via ENYA deelden kinderen en jongeren uit 18 Europese landen hun ervaring en mening over kinderrechten in de digitale omgeving. Voor België namen het Kinderrechtencommissariaat en zijn Franstalige partner Délégué Général aux Droits de l’Enfant deel aan ENYA. Kinderen en jongeren kwamen samen en discussieerden over kinderrechten in de digitale omgeving. Ze zochten informatie en maakten mediaproducten. Daarna legden ze deze voor aan jongeren uit de andere Europese landen. Op de internationale bijeenkomst 'Let’s Talk Young, Let’s Talk about Children’s rights in the digital environment' op 25 en 26 juni 2019 in Brussel spraken de jongeren af welke ideeën en aanbevelingen ze aan ENOC presenteren. Een delegatie van jongeren bracht de voorstellen op de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Kinderombudspersonen. 

Uit welke landen kwamen de jongeren?

Albanië, Andalusië (Spanje), Baskenland, (Spanje), België FR, België NL, Catalonië (Spanje), Cyprus, Estland, Frankrijk, Georgië, IJsland, Italië, Malta, Noorwegen, Noord-Ierland  (VK), Polen, Schotland (VK), Wales (VK)

Welke zeven Kinderombudspersonen zijn aanwezig op de internationale bijeenkomst?

Geneviève Avenard, Children's Defender, France  ; Koulla Yiasouma, Northern Ireland Commissioner for Children & Young People; Niall Muldoon, Ombudsman for Children, Ireland; Bernard De Vos, Ombudsperson for Children's Rights, Belgium; Salvör Nordal, Ombudsman for Children, Iceland; Nejla Peka, Deputy Commissioner for Children's Rights, Albania; Bruce Adamson, Children and Young People's Commissioner Scotland

Persbericht over de internationale samenkomt, ENYA (245.33 kB)

Hoe verliep de voorbereiding in Vlaanderen?

In Vlaanderen werkte het Kinderrechtencommissariaat samen met jongerenorganisatie StampMedia en met Link in de Kabel om de stem van enkele kinderen en jongeren te horen.
In het mediakamp wwWABLIEF!? experimenteerden jongeren een week lang met media, over het thema kinderrechten in de digitale wereld.
Ook de kindreporters van Link in de Kabel in Leuven werkten rond 'kinderrechten in de digitale omgeving. Ze kozen drie onderwerpen: de nieuwe Europese regels over auteursrecht (‘artikel 13’), online risico’s en toegang tot WiFi. De kindreporters brachten ook een bezoek aan Ketnet.
De kindreporters en de jongeren die deelnamen aan het mediakamp wwWablieft kwamen samen met de Franstalige jongeren om te bepalen welke boodschappen ze meenamen naar de Europese bijeenkomst.

De filmpjes van de Vlaamse delegatie jongeren staan op ons YouTube-kanaal.