Main content

Jongeren spreken zich uit over kinderrechten in digitale omgeving

20.06.2019
wwWablief?

Het Kinderrechtencommissariaat is lid van ENOC, het Europees Netwerk van Kinderombudspersonen. In 2019 werkt ENOC rond het thema ‘Kinderrechten in de digitale omgeving’. De Kinderombudspersonen willen daarin ook luisteren naar wat jongeren over het thema te vertellen hebben. Ze doen dat met het participatieproject ENYA.

Kinderen en jongeren doen aanbevelingen aan het netwerk van Europese Kinderombudspersonen

Via ENYA delen kinderen en jongeren uit 18 Europese landen hun ervaring en mening over kinderrechten in de digitale omgeving. Voor België nemen het Kinderrechtencommissariaat en zijn Franstalige partner Délégué Général aux Droits de l’Enfant deel aan ENYA. Kinderen en jongeren komen samen, discussiëren met elkaar over kinderrechten in de digitale omgeving, gaan op zoek naar informatie en maken hier mediaproducten over. Daarna leggen ze die voor aan jongeren uit de andere Europese landen. Op de internationale bijeenkomst 'Let’s Talk Young, Let’s Talk about Children’s rights in the digital environment' op 25 en 26 juni 2019 in Brussel spreken de jongeren af welke ideeën en aanbevelingen ze aan ENOC presenteren. Een delegatie van jongeren mag die zelf voorstellen op de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Kinderombudspersonen. Op die manier kan ENOC rekening houden met de inbreng van de jongeren in het formuleren van hun conclusies.

Uit welke landen komen de jongeren?

Albanië, Andalusië (Spanje), Baskenland, (Spanje), België FR, België NL, Catalonië (Spanje), Cyprus, Estland, Frankrijk, Georgië, IJsland, Italië, Malta, Noorwegen, Noord-Ierland  (VK), Polen, Schotland (VK), Wales (VK)

Welke zeven Kinderombudspersonen zijn aanwezig op de internationale bijeenkomst?

Geneviève Avenard, Children's Defender, France  ; Koulla Yiasouma, Northern Ireland Commissioner for Children & Young People; Niall Muldoon, Ombudsman for Children, Ireland; Bernard De Vos, Ombudsperson for Children's Rights, Belgium; Salvör Nordal, Ombudsman for Children, Iceland; Nejla Peka, Deputy Commissioner for Children's Rights, Albania; Bruce Adamson, Children and Young People's Commissioner Scotland

Persbericht over de internationale samenkomt, ENYA (245.33 kB)

Hoe zit het in Vlaanderen?

In Vlaanderen werkt het Kinderrechtencommissariaat samen met jongerenorganisatie StampMedia en met Link in de Kabel om de stem van enkele kinderen en jongeren te horen.
In het mediakamp wwWABLIEF!? experimenteerden jongeren een week lang met media, over het thema kinderrechten in de digitale wereld.
Ook de kindreporters van Link in de Kabel in Leuven werkten rond 'kinderrechten in de digitale omgeving. Ze kozen drie onderwerpen: de nieuwe Europese regels over auteursrecht (‘artikel 13’), online risico’s en toegang tot WiFi. De kindreporters brachten ook een bezoek aan Ketnet.
De kindreporters en de jongeren die deelnamen aan het mediakamp wwWablieft kwamen samen met de Franstalige jongeren om te bepalen welke boodschappen ze meenemen naar de Europese bijeenkomst.

De filmpjes van de Vlaamse delegatie jongeren staan op ons YouTube-kanaal op 25 juni vanaf 12.30u.