Main content

Jongeren spreken zich uit over kinderrechten in digitale omgeving

15.04.2019
wwWablief?

Het Kinderrechtencommissariaat is lid van ENOC, het Europees Netwerk van Kinderombudspersonen. In 2019 werkt ENOC rond het thema ‘Kinderrechten in de digitale omgeving’. De Kinderombudspersonen willen daarin ook luisteren naar wat jongeren over het thema te vertellen hebben. Ze doen dat met het participatieproject ENYA.

Kinderen en jongeren doen aanbevelingen aan het netwerk van Europese Kinderombudspersonen

Via ENYA delen kinderen en jongeren uit 18 Europese landen hun ervaring en mening over kinderrechten in de digitale omgeving. Voor België nemen het Kinderrechtencommissariaat en zijn Franstalige partner Délégué Général aux Droits de l’Enfant deel aan ENYA. Kinderen en jongeren komen samen, discussiëren met elkaar over kinderrechten in de digitale omgeving, gaan op zoek naar informatie en maken hier mediaproducten over. Daarna leggen ze die voor aan jongeren uit de andere Europese landen. Op de internationale bijeenkomst eind juni spreken de jongeren af welke ideeën en aanbevelingen ze aan ENOC presenteren. Een delegatie van jongeren mag die zelf voorstellen op de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Kinderombudspersonen. Op die manier kan ENOC rekening houden met de inbreng  van de jongeren in het formuleren van hun conclusies.

Hoe zit het in Vlaanderen?

In Vlaanderen werkt het Kinderrechtencommissariaat samen met jongerenorganisatie StampMedia. In het mediakamp wwWABLIEF!? experimenteren jongeren een week lang met media, rond het thema kinderrechten in de digitale wereld. Op het einde van de week wisselen ze uit met de Franstalige jongeren en spreken samen af welke boodschappen ze meenemen naar de Europese bijeenkomst. Daarnaast gingen de kindreporters van Link in de Kabel in Leuven aan de slag rond het thema. Ze kozen drie onderwerpen: de nieuwe Europese regels over auteursrecht (‘artikel 13’), online risico’s en toegang tot WiFi. Op 8 april 2019 brachten kindreporters samen met de kinderrechtencommissaris ad interim een bezoek aan Ketnet.
De kindreporters mogen hun bekommernissen voorstellen op de bijeenkomst van de Vlaamse en Franstalige jongeren.