Main content

Jongeren nemen Vlaams Parlement even over op Kinderrechtendag

01.10.2021
Banner voor Kinderrechtendag Vlaams Parlement 19 november 2021


Op vrijdag 19 november 2021 opent het Vlaams Parlement de deuren voor jongeren ter gelegenheid van Kinderrechtendag. Een 70-tal jongeren van 14 tot 18 jaar praten in zes commissies met een 30-tal Vlaamse volksvertegenwoordigers over onderwerpen die zij belangrijk vinden. In de voormiddag bereiden ze de resoluties voor. In de namiddag gaan de jongeren in gesprek met de Vlaamse volksvertegenwoordigers. Ze willen hen vooral voeden met ideeën, vragen en bezorgdheden. Dagmoderator is Kristel Verbeke. 

Programma Kinderrechtendag

8u00-9u30  Onthaal in zaal De Schelp

9u30-10u00  Welkom
met Kristel Verbeke en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens
Gesprek met Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans en jongerenadviseur Benjamin

10u00 – 11u30 Inhoudelijke voorbereiding van de resoluties - jongeren
Zaal De Schelp: commissie onderwijs en commissie vrije tijd
Zuilenzaal: commissie gelijke kansen en commissie welzijn
Anna Bijnszaal: commissie klimaat en commissie mobiliteit

11u30 – 12u30 Lunch en kennismaking met de Vlaamse volksvertegenwoordigers in De Schelp

12u30 – 14u50 Gedachtewisseling in de commissies - jongeren en volksvertegenwoordigers

15u00 – 16u15 Voorstellen van de resoluties aan de Plenaire Vergadering in de Koepelzaal
Slotwoord van Benjamin Dalle, Coördinerend minister Kinderrechten
Fotoshoot

16u15 - 17u30  Receptie in de Zuilenzaal
 

Zes commissievergaderingen

Zo’n zestig jongeren van 14 tot 18 jaar praten in zes commissies met de Vlaamse volksvertegenwoordigers over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De commissies kregen voor de gelegenheid een iets andere naam:

 • In de commissie voor Onderwijs debatteren ze over stress en prestatiedruk op school, taboes en schooluitval.
 • In de commissie voor Welzijn praten ze over goed in je vel zitten, jeugdhulp en armoede.
 • In de commissie voor Mobiliteit gaat het over veiligheid voor fietsers en voetgangers en over openbaar vervoer.
 • In de commissie voor Gelijke Kansen buigen ze zich over gelijke kansen en de aanpak van racisme en discriminatie op basis van gender, seksuele identiteit, handicap en achtergrond.
 • In de commissie voor Klimaat zal het debat gaan over de klimaatcrisis.
 • En in de commissie voor Vrije Tijd praat men over het welbevinden van jongeren in de vrije tijd.

Jongeren zullen de Vlaamse volksvertegenwoordigers voeden met ideeën, vragen en bezorgdheden. Ze bundelen hun inzichten, standpunten en aanbevelingen in resolutieteksten. We houden ze achteraf op de hoogte van wat de volksvertegenwoordigers met hun suggesties doen.

Dagmoderator is Kristel Verbeke. Een team van moderatoren met expertise in dialoog en burgerschap ondersteunt de dialoogsessies. Het Vlaams Parlement en het Kinderrechtencommissariaat organiseren dit evenement samen met Kenniscentrum Kinderrechten, de Kinderrechtencoalitie, de Vlaamse Scholierenkoepel, de Vlaamse Jeugdraad én elf jongerenadviseurs. Andere organisaties zetten eveneens hun schouders onder deze kinderrechtendag zoals AWEL, Bednet, Bond Beter LeefmilieuÇavariaChiro,  ECPAT-BelgiëGRIPHomestartKind en Samenleving, KIYO, het Netwerk tegen ArmoedePlan International BelgiëUit De Marge, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking en Young FENIX.

Stevig voorbereide dialoog

De jongeren bereidden zich inhoudelijk voor via verschillende online ontmoetingsmomenten met wetenschappelijke experten en gespecialiseerde organisaties:

 • Woensdag 20 oktober: ‘Zorgen om de klimaatcrisis: impact op jongeren en participatie van jongeren aan het klimaatbeleid’ met Professor Dr. Wim Thiery en de Bond Beter Leefmilieu.
 • Donderdag 21 oktober: ‘Je als jongere zelfstandig, betaalbaar en veilig kunnen verplaatsen: verkeersveiligheid en openbaar vervoer’ met Professor dr. Em. Willy Miermans en Kind en Samenleving.
 • Maandag 25 oktober: ‘Welbevinden in de vrije tijd van jongeren, ook online’ met dr. Jessy Siongers, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking en Chiro.
 • Dinsdag 26 oktober: 'Toegang tot mentale gezondheidszorg, goed in je vel zitten, depressie bij kinderen en jongeren, eetstoornissen, jeugdhulp en risicofactoren,’ met dr Eva Kestens, Bednet en Homestart.
 • Woensdag 27 oktober: ‘Aanpak van racisme en discriminatie op basis van gender, seksuele identiteit, handicap en achtergrond en het creëren van gelijke kansen’ met Khalid El Hatri van Young FENIX, Plan International België en GRIP.
 • Donderdag 28 oktober: ‘Taboes op school: stress en prestatiedruk, seksuele opvoeding, pesten, armoede, anders zijn en schooluitval’ met Nele Schroyen van het Netwerk tegen Armoede, Kay Poelman van Çavaria en GRIP.

De Vlaamse Jeugdraad organiseert ook een online-workshop waarbij jongeren worden voorbereid om in gesprek te gaan met beleidsmakers. Zo zijn jongeren voorbereid en op hun gemak wanneer op 19 november de deuren van het Vlaams Parlement voor hen openzwaaien.

VOLZET - Inschrijving Kinderrechtendag - VOLZET

Er is plek voor 60 jongeren met een eigen mening, straffe ideeën en vooral veel goesting om het verschil te maken. Ervaring met politiek is niet nodig. Wij willen vooral de stem van jongeren laten horen.
Jongeren kunnen zich inschrijven via deze link:  VOLZET
Volwassen begeleiders kunnen zich inschrijven via deze link: VOLZET

Belangrijk: Graag ook dit toestemmingsformulier privacy + toelating ouders/voogd (1.1 MB) downloaden, invullen, ondertekenen, scannen of fotograferen en doorsturen naar Tine.dewinter@vlaamsparlement.be

Jongeren die deelnamen aan de Kinderrechtendag krijgen een gewettigd afwezigheidsbriefje voor school. Vervoersonkosten worden terugbetaald, graag dus vervoersbewijs bijhouden.

Praktisch

Waar: Vlaams Parlement in Brussel, vlot bereikbaar met openbaar vervoer. Het Centraal Station is vlakbij.
Wanneer: vrijdag 19 november 2021 van 8u00 met ontbijt tot 17u30 met receptie

Heb je vragen?

Stuur een mail of bel naar sarah.meys@vlaamsparlement.be (0471/22 02 40 of lien.magerman@kinderrechtencoalitie.be 0486/20 00 64.