Main content

Hoe omgaan met kinderen in de media?

09.10.2014

De start van ‘The Voice for Kids’ lokte negatieve reacties uit. De kinderrechtencommissaris reageerde met een opiniestuk in De Standaard. Ruim een jaar werkt het Kinderrechtencommissariaat rond ‘kinderen en media’. We mikken niet alleen op een extra artikel in de Code van de Raad voor Journalistiek om de rechten van jongeren beter te beschermen. Samen met de Raad maken we ook een brochure voor journalisten en programmamakers. De aandachtspunten moeten ervoor zorgen dat kinderen en jongeren positief en dus niet teleurgesteld of gefrustreerd terugkijken op hun medewerking aan een programma of artikel.

In aanloop naar de brochure overlegden we met VRT, VTM en SBS-Belgium. We interviewden vijf kinderen en jongeren over hun ervaringen met tv-programma’s zoals Arm Vlaanderen, Junior Eurosong en Karrewiet Plus.
Zo laten we ons naast de verhalen van onze Klachtenlijn ook inspireren door positieve ervaringen van kinderen en jongeren met programma’s en berichtgeving. Daarnaast woonden we een opnamedag bij van The Voice Kids en analyseerden we voorbeelden van richtlijnen uit het buitenland.