Main content

Hield de grote politieactie tegen woonwagenbewoners rekening met het belang van de kinderen?

09.09.2019

Een medewerker van het Kinderrechtencommissariaat sprak met zestien kinderen die op 7 mei ‘Operatie Strike’ meemaakten, een grootscheepse politieactie op 19 woonwagenterreinen. Voor een strafrechtelijk onderzoek nam de politie 90 woonwagens in beslag. Ook de bankrekeningen van de woonwagenbewoners werden geblokkeerd.

De kinderen zagen hoe de politie met getrokken wapens hun woonwagen doorzocht. Ze werden gefouilleerd. Ook zagen ze hoe hun huis weggesleept werd, soms zelfs zonder dat ze nog spullen konden meenemen. De kinderen vertellen hoe erg ze onder de indruk zijn van er wat gebeurde. Ze dromen er vaak nog van. We noteerden symptomen als verstijven, overgeven en paniek. Een meisje met autisme krijgt sindsdien psychologische begeleiding. Een groep kinderen moest ’s avonds op de grond of in tenten slapen. Ze hebben geen vervoer meer. Deze zomer konden ze niet naar hun familie. Er was amper nog geld voor eten, drinken of verzorging. De ouders zeggen ook dat ze door de geblokkeerde bankrekeningen geen kindergeld meer krijgen.

Enkele jongeren vertellen hoe hun zomervakantie helemaal anders liep dan andere jaren. De families maken deel uit van de evangelische gemeenschap die in de zomer grote bijeenkomsten organiseert. Andere jaren ging iedereen daar naartoe om familie te zien en samen te vieren. Dit jaar kon dat niet doorgaan. Bovendien had de politie veel tv-toestellen, pc’s en telefoons meegenomen, waardoor ook veel andere vrijetijdsbesteding wegviel.

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens: ‘Het gebruik van wapens en politiehonden laat sporen na, maar ook de gevolgen op hun woonsituatie, mobiliteit, school, vakantie en vrije tijd. De politieactie raakte aan een hele resem kinderrechten. We willen nu te weten komen hoe de lokale gezins- en jeugdafdelingen van de politie rekening hielden met de kinderen. De verplichting om het belang van de kinderen mee af te wegen, geldt voor alle overheden en voor alle maatregelen die zij nemen, dus ook voor het gerecht en de politie.’

Meer dan vier maanden na de feiten blijft de operatie nazinderen. Het Kinderrechtencommissariaat, het Minderhedenforum, vzw Foyer en gelijkekansencentrum Unia volgen de zaak op.