Main content

Hebben kinderen op de vlucht echt rechten? vraagt Amir

28.03.2013

De kinderrechtencommissaris kreeg op 20 maart 2013 een brief van Amir.

Geachte heer,

Ik ben Amir Mohammad jafari uit het 5de leerjaar van het Sint-Catarinacollege te Geraardsbergen.
Ik ben geboren in Afghanistan, maar ik zou heel graag in België blijven wonen. In mijn land is er veel oorlog.  Er zijn ook heel wat andere problemen.

Mevrouw De Block zei enkele maanden geleden dat kinderen rechten hebben. Ik wil vragen of die rechten ook gelden voor kinderen van vreemde origine? Ik denk eerlijk gezegd dat deze niet gelden voor mij of andere kinderen uit oorlogsgebieden. Dat gevoel krijg ik als ik hoor dat mensen die uitgewezen worden door de politie onmiddellijk uit hun huis of uit het land gezet worden! Jullie zeggen dus het ene maar doen eigenlijk iets anders. Kinderen van vreemde origine hebben dus geen rechten!

Mijn gezin is niet naar België gekomen voor de vakantie of om te profiteren van jullie. Wij kwamen hierheen omdat mijn broers en zus een goede toekomst willen. Ik deed het heel goed in het 4de leerjaar, waardoor ik nu naar het 5de leerjaar mocht overgaan. Volgend schooljaar mag ik al naar het 1ste middelbaar. Zoals u kan horen, kan ik al behoorlijk Nederlands. Sinds ik in België ben krijg ik extra oefeningen van Joris en Cecilia. Ik wil graag nog heel veel bijleren zodat ik later een goede job kan vinden. Zo wil ik meehelpen aan een goede toekomst voor België. Stuur ons alstublieft niet terug naar Afghanistan, want dat zal onze dood betekenen!
We kijken echt uit naar positief nieuws! Alvast bedankt om mijn brief te lezen en naar mij te luisteren.

Amir Mohammad jafari

Als Afghanistan niet veilig is voor soldaten waarom sturen jullie er dan asielzoekers naar terug.

Amir zetelt in het Kids Parlement. Dat pleit voor een stem voor alle kinderen met en zonder papieren.

Het Kinderrechtencommissariaat kan niet tussenkomen in individuele procedure van Amir. Maar vraagt wel om meer aandacht te besteden aan de betrokken kinderen. De stem van de kinderen wordt nog te weinig gehoord tijdens de procedure. En belangen van de kinderen vallen steeds samen met de belangen van de ouders of het gezin.