Main content

Gezocht: kinderen en jongeren die iets willen zeggen over de familierechter

20.09.2020
Beeld jong meisje dat streng vragend kijkt. Voor een opiniestuk van het Kinderrechtencommissariaat aan te kondigen.

Beste jongere,
Beste ouder of voogd,

In de familierechtbank kunnen kinderen en jongeren hun stem laten horen telkens een zaak hen aanbelangt, bijvoorbeeld als hun ouders scheiden. Ben je 12 jaar of ouder? Dan moet je een brief krijgen van de rechtbank met de vraag of je gehoord wil worden. Ben je jonger dan 12 jaar, dan kan je zelf vragen om gehoord te worden.

Hoe ervaren kinderen en jongeren dat spreekrecht? Voelen ze zich gehoord, beluisterd? Wat vinden ze van hoe de rechters met ze praten? En wat doen rechters met wat zij vertellen in hun eindbeslissingen? Sommige jongeren zijn teleurgesteld. Anderen voelen zich opgelucht.

Wij zijn heel benieuwd naar de ervaringen van kinderen en jongeren. Ging dit zoals ze hadden verwacht? Zijn er dingen die anders en beter kunnen? Mochten alle kinderen die wilden praten met de familierechter?

Wij – het Kinderrechtencommissariaat en de Gezinsbond - willen het graag weten want kinderen en jongeren hebben het recht om gehoord te worden.

Kwam jij als min 18-jarige in contact met de familierechter? Dan zoeken we jou

Wil jij je verhaal aan ons kwijt? Mogen wij een klein uurtje van je tijd om je hierover te praten met jou? Wil je ons zo anoniem helpen om voorstellen te formuleren zodat het voor andere kinderen en jongeren beter of even goed kan gaan?

Als je wil meewerken of je twijfelt en wil meer informatie dan kan je bellen of mailen naar Erika van de Gezinsbond. Stuur een WhatsAppberichtje, bel of sms naar 0485 78 59 79 of mail naar erika.coene@gezinsbond.be.
Zij belt jou op om alles eerst goed door te praten. Want we vinden het belangrijk dat je goed weet waaraan je meewerkt.

Samen zoeken we naar een plaats en manier die jij verkiest om met ons te praten. Het liefst doen we dat nog voor januari 2021. Erika van de Gezinsbond of Sofie van het Kinderrechtencommissariaat komen met jou praten.

Wat gebeurt er met jouw verhaal?

We willen met veertig kinderen en jongeren praten, en dan maken we een rapport over die gesprekken. Niet alles wat iedereen vertelt zal daarin staan, wel de grote lijnen.

Dat document voegen we samen met wat de rechters ons zelf vertelden (want ook bij hen gaan we ons oor te luisteren leggen). En zo gaan we naar de beleidsverantwoordelijken en vertellen hen waar er in de toekomst aandacht voor moet zijn zodat kinderen en jongeren zo goed mogelijk hun stem kunnen laten horen bij de rechter.

Als dank voor je tijd en om je verhaal met ons te delen, krijg je van ons een bon van 20 euro bij bol.com.

Meld je aan bij de Gezinsbond.

Sofie Van Rumst                                                                                                    Erika Coene
Beleidsmedewerker Kinderrechtencommissariaat                                         Beleidsmedewerker Gezinsbond
www.kinderrechtencommissariaat.be                                                              www.gezinsbond.be