Main content

Expo: Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu

21.03.2016

Kinderen horen te spelen en naar school te gaan. Werken en geld verdienen, dat mogen enkel volwassenen. Discussie gesloten, of toch niet? De expo ‘Made by children’ geeft kinderarbeid een gezicht. Veertien kinderen nemen het woord. Het zijn stuk voor stuk meeslepende verhalen van kinderen. Van vroeger en nu. Uit de textielindustrie, de steenbakkerijen en de showbizz. Verhalen van bij ons en verhalen van kinderen uit het Zuiden. Pakkende foto’s en persoonlijke bezittingen tonen hun werk en leven. De expo loopt nog tot 7 januari 2018 in het MIAT in gent.

Boek bij tentoonstelling

Begin maart 2017 stelde het MIAT het gloednieuwe boek ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’ voor. Kinderarbeid is een beladen thema. Het is haast onmogelijk om een welomlijnde definitie te geven. In dit boek, een uitgave van Stichting Kunstboek, krijgt kinderarbeid een gezicht. 

Voor dit boek en de gelijknamige tentoonstelling ‘Made by children’ in het MIAT deden Wendy Van Hoorde en Hilde Langeraert uitvoerig historisch onderzoek. Zij vertellen de geschiedenis van onderuit, met veertien verhalen van kinderen. Naast deze verhalen en de geschiedenis van drie eeuwen kinderarbeid in België schrijft Kristoffel Lieten (professor emeritus kinderarbeid, Amsterdam) een bijdrage over kinderarbeid vandaag, in een internationale context. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen sluit af met een epiloog over onze beeldvorming van kinderen, vroeger en vandaag.

Het boek is te koop in de museumshop van het MIAT en in de boekhandel.