Main content

Dertig jaar kinderrechtenverdrag

08.07.2019

Op 20 november 1989 ondertekenden de Verenigde Naties het kinderrechtenverdrag. Elk jaar op 20 november vieren we de verjaardag van het verdrag. In 2019 bestaat het verdrag dertig jaar. De Nationale Commissie voor de rechten van het kind bundelt op zijn site alle activiteiten in het kader van de dertigste verjaardag. Neem er regelmatig een kijkje.

Misschien wil jij wel kinderrechten extra in de verf zetten? tZitemzo heeft heel wat materiaal om jou hierbij te helpen.

Kinderrechten wat?

Als kind heb je een heleboel rechten. Je hebt het recht op gezond eten en drinken. Je hebt het recht om naar school te gaan, waardoor je als kind niet moet gaan werken. Je hebt het recht op jouw geheimen en verborgen plekken. Je hebt ook het recht op alle informatie die jij belangrijk vindt, als je bijvoorbeeld moet geopereerd worden. En je hebt zeker ook het recht om jou te laten horen. Als je iets leuk vindt, maar ook als je je zorgen maakt om iets.

Rechten van kinderen zijn heel belangrijk, maar niet altijd even gemakkelijk. Zo bestaat er geen recht op zakgeld. En is er ook geen recht op laat opblijven.

Ouders, opvoeders, meesters en juffen en ook de politiekers van ons land spelen ook een rol in het kinderrechtenverdrag. Zij moeten kinderen kansen geven, maar ook beschermen. Een beetje verwarrend? Hieronder zetten wij een aantal dingen op een rijtje.

Ieder kind heeft dezelfde rechten

Een recht is iets dat je hebt. Zomaar. Zonder er iets voor te doen. Een recht kunnen ze ook niet van jou afnemen. Elke mens heeft rechten. Volwassenen én kinderen. Dit noemen we de mensenrechten. Maar kinderen hebben andere dingen nodig en hebben soms ook andere zorgen dan volwassenen. Daarom zijn er extra rechten, de kinderrechten.

Drie soorten kinderrechten

  • Sommige rechten zeggen dat je dingen mag doen, zoals je eigen mening geven of je ontspannen.
  • Andere rechten zorgen ervoor dat je toegang hebt tot allerlei voorzieningen. Dat je naar school kan gaan bijvoorbeeld, maar ook naar het ziekenhuis als je ziek bent.
  • Tot slot zijn er rechten die je beschermen. Zo is het in ons land verboden voor kinderen om te werken. Journalisten mogen ook niet zomaar een foto van kinderen in de krant plaatsen.

Al deze rechten staan op papier. De lijst van kinderrechten noemen we het Kinderrechtenverdrag.

Vier belangrijke ideeën als het over kinderrechten gaat

Eigenlijk zijn alle rechten even belangrijk. Toch zijn er vier stukjes uit het verdrag zo belangrijk dat we ze hier eens apart opsommen:

  1. Elk kind heeft dezelfde rechten - Niemand mag uitgesloten worden. Meisje of jongen, blank of zwart, vier jaar of zestien jaar, superslim of een beetje trager, rijk of arm. Alle kinderen zijn gelijk en hebben dezelfde rechten.
  2. Elk kind moet kunnen leven en groeien. - Als je ziek bent, moet je verzorgd worden. En je moet de kans krijgen om iets te doen met de dingen waar je goed in bent. Op school, in de sportclub, in de muziekvereniging of in de dansles. Volwassenen moeten ervoor zorgen dat het leven van elk kind veilig kan verlopen.
  3. Elk kind mag zich laten horen. – Volwassenen moeten met je mening rekening houden. Je mag meepraten over dingen die voor jou belangrijk zijn. Al heb je daarom niet altijd gelijk.
  4. Wat voor het kind belangrijk is, is het belangrijkste. – Bij elke beslissing die iemand over jou neemt, moeten ze vooral kijken naar wat voor jouw leven en ontwikkeling belangrijk is.