Toegankelijke jeugdhulpverlening?

Dossier

Om de problematiek rond de toegankelijkheid van de jeugdhulp in Vlaanderen uitgebreid in kaart te brengen liet het Kinderrechtencommissariaat ongeveer 3.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen bevragen.

Hun traject naar wat zo gemakkelijk “rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp” wordt genoemd, staat centraal. Volgens minderjarigen blijkt die hulpverlening niet altijd zo toegankelijk.

Vragenlijst vanuit perspectief minderjarigen

Kind en Samenleving voerde in opdracht van het Kinderrechtencommissariaat een kwalitatief onderzoek over de toegankelijkheid van de jeugdhulp. Dat onderzoek liep van oktober 2006 tot eind maart 2007. Met een groep 11-, 14- en 17-jarigen voerden ze focusgroepsgesprekken. Bij een andere groep jongeren namen ze individuele diepte-interviews af. Op basis van dit onderzoek ontwikkelden ze een vragenlijst.

3000 minderjarigen bevraagd

Met deze vragenlijst werden 3000 minderjarigen bevraagd. Daarmee werd voor het eerst de toegankelijkheid van jeugdhulp op een ruime schaal en via meerdere modules bevraagd werd bij kinderen en jongeren in lokale hulpcontexten. 

Enkele algemene vaststellingen

  • Driekwart van alle jongeren heeft problemen
  • Jongeren kennen een aantal diensten, maar contacteren ze weinig
  • Jongeren willen toegankelijkere diensten
  • Kinderen zoeken vooral hulp bij ouders en leerkrachten

Bezorgd

Dit dossier stelden we voor tijdens een studiedag in het Vlaams Parlement in juni 2007.

In Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin werd tijdens een gedachtewisseling het rapport van het Kinderrechtencommissariaat over de toegankelijkheid van de jeugdhulpverlening toegelicht en besproken.
Zie: Parl. St. Vl.Parl., 2007-2008, nr. 1539/1 voor het verslag van de hoorzitting en gedachtewisseling.

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.