Samenwerkingsovereenkomsten Vlaamse overheid en gemeenten

Advies

Het Kinderrechtencommissariaat is opgetogen dat advies gevraagd werd over de milieucovenanten. Kinderen en jongeren hebben vaker en langer last van milieuproblemen als fijn stof, loodvervuiling en CO2 uitstoot. Fysiek staan ze zwakker en verwerken ze schadelijke stoffen minder snel. Ze brengen meer tijd van hun leven door in een vervuild milieu.

Werken aan duurzame ontwikkeling is werken aan:

  • kinderen en jongeren betrekken bij planning,
  • investeren in sensibilisering en milieu-educatie,
  • investeren in een veilige leefomgeving, ook in het verkeer,
  • werken aan duurzame vormen van mobiliteit.

Bezorgd

Dit advies bezorgden we aan de Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw.

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Advies
-

De klimaatcrisis vanuit kinderrechtenperspectief

Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de klimaatveranderingen, maar zullen er in hun leven wel het meest onder lijden. We vragen overheden om de bezorgdheden van kinderen serieus te nemen. Kinderen en jongeren zijn niet alleen lichamelijk kwetsbaarder voor extreme…
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.