Geweld, gemeld en geteld

Dossier

Dit dossier gaat over geweld tegen kinderen binnen het gezin, op school maar ook in de vrije tijd. Het Kinderrechtenverdrag zegt uitdrukkelijk dat elk land de nodige maatregelen moet nemen om kindermishandeling te voorkomen en te bestrijden.

Met dit dossier laat het Kinderrechtencommissariaat de stem en het perspectief van kinderen en jongeren aan bod komen. Het geeft een inkijk in de klachten over geweld die ons bereiken. Maar ook in de opvattingen van kinderen en jongeren over geweld, zorg en bestraffing, waarnaar we peilden in een kwalitatief onderzoek.

Het kwalitatief onderzoek zorgde voor een verfijnde vragenlijst die een 2000-tal kinderen en jongeren invulden. Via die weg vertellen kinderen en jongeren ons over hun ervaringen met geweld in hun gezin, op school en in hun vrije tijd.

De onderzoeksresultaten tonen alvast dat verhoogde beleidsaandacht voor geweld tegen kinderen geen overbodige luxe is. Het Kinderrechtencommissariaat reikt hiervoor enkele pistes aan.

Bezorgd

Dit dossier stelden we voor tijdens een studiedag en bezorgden we aan alle Vlaamse Parlementsleden en betrokken ministers.

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.